Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Desfiintare punct de lucru. Ce procedura e corecta pentru preaviz si plata unor zile libere?

11 /Feb2020 Exclusiv
Tags: preavizzile liberedesfiintare punct lucruconcediu medical

In cadrul unei firme, se desfiinteaza un punct de lucru, iar angajatii respectivi acum sunt in preaviz. Un angajat a anuntat ca va intra in concediu medical. Conform Codului muncii, in aceasta situatie, perioada de preaviz se suspenda urmand ca acesta sa curga de la data la care respectivul angajat s-a intors la munca?

La momentul respectiv punctul de lucru va fi deja inchis. Cum procedam cu numarul de zile ramase din preaviz, trimitem angajatul pe perioada ramasa de preaviz in alt punct de lucru sau acesta poate sa stea acasa urmand ca societatea sa ii achite toate drepturile salariale conform legii?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 75 din Codul muncii:

Art. 75. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c)si d), al art. 65si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Astfel, in cazul unei concedieri ca urmare a desfiintarii postului, salariatul are dreptul la preaviz. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isiproduca toate efectele. Concediu medical suspenda termenul de preaviz.

La incetarea concediului medical, termenul de preaviz isi reia cursul, pana cand aceasta expira. Angajatorul poate sa il notifice pe salariat ca in perioada de preaviz ramasa nu va presta activitate ci va beneficia de zile libere.

Astfel, salariatul va beneficia de zilele de preaviz ramase dar aceste zile vor fi libere. Nu se vor compensa in bani zilele ramase intrucat o astfel de conduita va conduce la anularea deciziei de concediere ci salariatul va beneficia de zilele de preaviz ramase care vor fi libere.

 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Desfiintare punct de lucru. Ce procedura e corecta pentru preaviz si plata unor zile libere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".