Salariatii cu munca in schimburi sau in ture nu sunt platiti la numarul de ore din luna. Indiferent de numarul orelor prestate, dupa un program organizat de angajator, ei primesc salariul din contractul de munca.
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentat pe PortalCodulMuncii:
"In cazul programului de 4 schimburi, cand un angajat nu a realizat norma lunii, cum este corect sa fie platit: la norma lunii sau la numarul de ore lucrate efectiv in luna respectiva? Iar cand depaseste norma lunii? Poate fi corecta folosirea unui depozit de timp pentru echilibrarea orelor de la o luna la alta?"
Raspunsul specialistului:
Salariatii care isi desfasoara activitatea in schimburi sau in ture, dupa un program organizat de angajator, realizeaza un numar de ore fie peste norma lunii, fie sub norma lunii.
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Conform art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca; (…)
Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
Programul schimburilor este stabilit de angajator si faptul ca activitatea se desfasoara in schimburi trebuie prevazuta si in regulamentul intern.
In organizarea programului trebuie sa tineti seama de prevederile din Codul muncii referitoare la timpul de munca si timpul de odihna – art. 111 - 132 si de cele referitoare la repausuri periodice: art. 133 si urmatoarele.
Referitor la sporuri, acestea se stabilesc in functie de modul in care se desfasoara activitatea.
Astfel daca salariatii presteaza munca suplimentara, se aplica prevederile art. 122 si 123 din Codul muncii, in care se prevede compensarea muncii suplimentare cu ore libere platite (in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia), iar in situatia in care nu se pot acorda zile libere se acorda un spor stabilit conform art. 123 alin. (2).
Pentru munca de noapte se acorda un spor in conformitate cu prevederile art. 125 din Codul muncii. De asemenea, trebuie sa informati inspectoratul teritorial de munca si asupra faptului ca utilizati frecvent munca de noapte.
In situatia in care repausul saptamanal nu poate fi acordat in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile, la art. 137 din Codul muncii, este prevazuta acordarea unor sporuri (alin. (3) si alin.(5) ale art. 137).
De asemenea, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru – art. 142 din Codul muncii.
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>
In concluzie, salariatii cu munca in schimburi sau in ture nu sunt platiti la numarul de ore din luna ci indiferent de numarul orelor prestate, dupa un program organizat de angajator, ei primesc salariul din contractul de munca tinandu-se cont de prevederile legale mai sus expuse.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.