Raspunsul specialistilor:
Daca salariatul lucreaza doar schimbul 1 si ocazional schimb 2 si 3, in contractul individual de munca se va mentiona schimbul 1, precum si faptul ca ocazional salariatul va lucra schimbul 2 si 3.
Conform art. 129 alin. (2) si art. 126 din Codul muncii:
Art. 129 - Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b)salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Astfel, pot exista salariati care:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
-presteaza munca de noapte dar nu sunt salariati de noapte pentru ca nu se incadreaza in niciuna dintre situatiile mentionate la lit. a) sau b);
- presteaza munca de noapte si sunt salariati de noapte pentru ca se incadreaza in una dintre situatiile mentionate la lit. a) sau b).
Art. 126. - Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Rezulta ca salariatul este salariat de noapte si beneficiaza de spor de 25% sau de reducerea programului de lucru cu o ora daca presteaza activitate in fiecare zi 3 ore de noapte sau cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru lucreaza noaptea.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.