Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Noutati privind stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM

02 /Feb2023
Noutati privind stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM
Tags: modificari oug nr.21/2023modificari stagii de cotizarestagii de cotizare concedii medicale

Recent, in Monitorul Oficial a fost publicata o ordonanta de urgenta care va schimba legea sanatatii, aducand clarificari in ceea ce priveste stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul celor care lucreaza la mai multi angajatori, in baza mai multor contracte de munca. O situatie speciala o reprezinta cadrele didactice care lucreaza in baza mai multor contracte de munca.

Precizam si ca Ordonanta de Urgenta nr. 21/2023 va incepe sa produca efecte din martie. 

MODIFICARI - OUG nr. 21/2023

 

Monitorul Oficial a Ordonanta nr. 21/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 87 din 31 ianuarie 2023

Articolul II

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 33

(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.

(2) Prin exceptie de la alin. (1), pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.

(3) Modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru situatiile prevazute la alin. (2) este prevazut in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

La articolul 8 alineatul (2), dupa litera d^1) se introduce o noua litera, lit. d^2), cu urmatorul cuprins:

d^2) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei unui stat cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii ...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Noutati privind stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".