Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

OUG 114/2018 - domeniul CONSTRUCTIILOR. Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit si contributii sociale

11 /Ian2019
Tags: oug 114/2018contributii sociale constructii 2019scutire contributii sociale constructiicod caen constructii

Este demn de mentionat ca in data de 29 decembrie 2018 a fost publicata in Monitorul Oficial cu nr. 1.116 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114.

Ce prevede OUG 114/2018? Ce se va intampla in constructii, cine va putea lucra in regim zilier?

Cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati  in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv...citeste totul despre OUG 114/2018 si explicatiile AICI >>>

 

Conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) angajatorii desfasoaraa ctivitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;


(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilorsi dalelor din ceramic;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelorsi altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usisi ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractiapietrisuluisi nisipului;
711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatilementionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;

d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnicesi al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.


ATENTIE!

Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea trebuie sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar ceea ce inseamna ca daca aceste venituri sunt mai mari de 30.000 lei nu se aplica scutirea deloc.


De asemenea, daca veniturile sunt mai mici de 3000 lei scutirea NU se aplica indiferent de cauza care determina scaderea venitului cum ar fi absentele nemotivate sau alte cauze intrucat in Codul fiscal nu se face distinctie in functie de motivul scaderii venitului sub limita minima.


EXEMPLU CONCRET:

O alta conditie prevazuta la lit. c) este ca veniturile sa fie realizate in baza contractului individual de munca. Or, activitatile prestate pe codul CAEN 4321 sunt subcontracte de la societatea x, angajatii fiind ai societatii y, asadar salariatii sunt ai societatii y si nu au incheiat un contract individual de munca cu societatea x ceea ce inseamna ca scutirea nu se acorda acestor salariati societatii x.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "OUG 114/2018 - domeniul CONSTRUCTIILOR. Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit si contributii sociale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".