(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Iata un studiu de caz relevant:
"Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru (program de lucru de 8 ore). Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea legala conform careia durata timpului de munca nu poate depasi 12 ore, este corecta acordarea pauzei de masa, deci prelungirea "timpului de munca" cu acele 45 de minute? Se poate merge pe aceeasi logica si la programul 12/24, 12/48? Practic, nu e timp de munca, ci pauza de masa, in care angajatul poate si parasi sediul firmei daca doreste."
Raspunsul specialistilor:

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

40 Modele de Regulament Intern

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Prin urmare daca in regulamentul intern este prevazuta o pauza de masa de 45 minute aceasta nu este inclusa in programul de lucru daca asa au stabilit partile.
Totodata, conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Astfel, evidenta timpului de munca va reflecta realitatea.
Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.