Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pauze pentru angajatii care lucreaza la calculator. Ce prevede Codul Muncii?

02 /Aug2022
Pauze pentru angajatii care lucreaza la calculator. Ce prevede Codul Muncii?
Tags: pauze angajati calculatorpauze codul munciiart.134 codul muncii

Intrebare: Pentru angajatii care au munca de birou de 8-10 ore pe zi, in fata calculatorului, la cate pauze au dreptul si ce durata are pauza de masa. Ce alte obligatii am fata de acesti angajati, care lucra exclusiv la calculator?

Raspunsul specialistilor: 

La art. 134 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Prin urmare, este la latitudinea angajatorului sa stabileasca prin regulamentul intern (sau prin negociere in cadrul contractului colectiv de munca) ce pauze acorda salariatilor si care este durata acestora. Apreciem ca aceasta decizie a angajatorului trebuie sa se bazeze pe aspecte legate de sanatatea la locul de munca si pe necesitatea de a lua masuri de imbunatatire a eficientei angajatilor, prin evitarea instalarii unei oboseli care ar reduce aceasta eficienta.


Pentru categoria de personal mentionata, trebuie sa respectati prevederile Hotararii Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.

La art. 5 al acestui act normativ se prevede ca angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.


De asemenea, la art. 8 se stabileste ca angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.


Practic prin aceste reglementari se stabileste obligatia, in sarcina angajatorului, de a  evalua conditiile de la locul de munca si, in functie de acestea, sa fie apoi stabilite pauzele – frecventa si durata acestora.

In practica se intalneste o programare a unor pauze de 5-10 minute la 1 ora (respectiv, din 60 de minute, 50-55 minute de munca si 10-5 minute de pauza in functie de intensitatea activitatii).

Acest demers angajatorul il face prin intermediul persoanelor responsabile cu sanatatea si securitatea lucratorilor din cadrul societatii sau cu sprijinul unei societati specializate in domeniu (serviciu SSM externalizat) si in colaborare cu medicul de medicina muncii.

Alte obligatii ale angajatorului sunt prevazute la articolele urmatoare ale HG 1028/2006.

In ceea ce priveste pauza de masa, dupa cum am precizat mai sus, durata acesteia se stabileste tot de angajator, in conditiile art. 134 din Codul muncii, cu mentiunea ca tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

In practica pot fi intalnite perioade de pauza de masa de 15, 30 sau 60 de minute, neincluse in durata zilnica normala a timpului de munca, stabilite prin contractele colective de munca si regulamente interne.

Un raspuns valabil la data de 27.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pauze pentru angajatii care lucreaza la calculator. Ce prevede Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 4.37 din 5 din 60 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2022-06-29 23:11:22

Aș dori să-mi spuneți ce se poate reclama in cazul in care lucrezi la calculator 8-10 ore pe zi și norma de muncă stabilită și complexitatea ei depășește cu mult timpul de lucru și nu ai timp nici să iei pauză de masă și după un an și jumătate de stres și oboseală faci un AVC in timpul serviciului !!!! Mulțumesc!!

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".