Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Poprire si limite retinere pentru un salariat in constructii. Ce venituri luam in calcul?

24 /Aug2021
Poprire si limite retinere pentru un salariat in constructii. Ce venituri luam in calcul?
Tags: poprire limite intretineresalariu minim poprirepoprire salariu constructii

In ce priveste o situatie care implica poprirea, retinerea din salariu se aplica la un venit net realizat echivalent cu jumatate din venitul minimul net pe economie? Pentru salariatii din constructii, la stabilirea retinerilor/popririlor lunare se considera jumatate din venitul minim pe economie 2.300 lei sau 3000 lei? De ex.: pentru un salariat in constructii cu un salariu net realizat lunar de 1.181 lei, respectiv 1.500 lei brut, cu doua popriri, care este retinerea lunara?


Raspunsul specialistului:

Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii; 

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel. 

Astfel, daca datoria salariatului pentru care a fost stabilita poprirea este o pensie de intretinere (pensie alimentara cum este cunoscuta in practica) chiar daca este singura poprire a salariatului, retinerea poate ajunge pana la jumatate din venitul lunar net. 

Daca salariatul are o singura poprire pentru o alta datorie decat pensia alimentara, retinerea poate ajunge pana la o treime din venitul lunar net. Daca salariatul are mai multe popriri retinerea poate ajunge pana jumatate din venitul lunar net. 

Conform art. 729 alin.(3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum. 

Din aceasta prevedere legala se intelege ca in cazul unei persoane cu venitul net mai mic decat salariul minim net pe economie, doar partea care depaseste acest cuantum poate fi poprita. 

Conform art. 164 din Codul muncii:


Art. 164. - (1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. in cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. 

(11) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca. 

(12) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1). 

(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului. 

In baza art. 164 alin. (1^2)  din Codul muncii mai sus citat inclusiv in cazul unui salariat angajat la un angajator din domeniul constructiilor, cu un venit lunar net mai mic decat cuantumul salariului minim net pe economie (2300 lei), pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.


Salariu minim net= 1386 lei
1/2 din salariu minim net = 693 lei
1186 – 693 = 488 lei (suma ce poate fi urmarita) 
488: 2 = 244 lei (retinerea maxima lunara) 


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Poprire si limite retinere pentru un salariat in constructii. Ce venituri luam in calcul?":
Rating:

Nota: 4.47 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".