Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Posibilitatea de a PLATI concediul de odihna neefectuat. In ce conditii este posibila?

06 /Iun2019
Tags: plata concediu neefectuatconcediu neefectuatremuneratie co neefectuatart 148 codul muncii

Va reamintim ca, in fiecare an calendaristic, prin grija angajatorului, concediul de odihna se efectueaza in perioada programata, pana la sfarsitul anului pentru care se acorda.

Acesta se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca cel putin una dintre fractiuni sa depaseasca 10 zile lucratoare (ca urmare a modificarii art. 148 alin. (5) din Codul muncii republicat.

Dar ce se petrece cand cineva nu-si poate lua CO? Exista posibilitatea remunerarii?

"As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca CO-urile neefectuate intr-un an, se pot plati? Mentionez ca nu vorbim despre CIM incetat. De asemenea, mentionez ca vorbim despre sistemul de INVATAMANT. As dori sa stiu cum este prevazuta aceasta situatie a CO-urilor neefectuate intr-un an scolar, in invatamantul de STAT. Se platesc? Cum se recupereaza, daca cineva nu reuseste sa isi ia zilele de CO? In concluzie, exista posibilitatea sa se plateasca CO-urile NEEFECTUATE, chiar daca CIM-ul nu a incetat ? Fie el invatamantr de STAT sau PARTICULAR? Va multumim pentru un raspuns cat mai rapid si cat mai CLAR."


Legea educatiei nationale nr.1/2011 stabileste modalitatea de efectuare a concediului de odihna pentru cadrele didactice in cuprinsul art. 267- 270.


IMPORTANT:

La art. 267 alin.(3) Legea stabileste ca neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator.

Aceasta norma este reluata si in cuprinsul OMEN nr.5559/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 1 alin. (6) din Normele metodologice.

Potrivit art. 12 din aceste norme, in cazul in care concediul inceput la o anumita data este intrerupt conform art. 11, se procedeaza la regularizarea platilor in raport cu indemnizatia de concediu aferenta zilelor de concediu neefectuat si cu salariul cuvenit cadrului didactic pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pentru aceasta perioada, dupa caz, potrivit legii.

La data reprogramata pentru efectuarea partii restante a concediului de odihna, cadrului didactic i se acorda indemnizatia de concediu cuvenita pentru aceasta perioada.

ATENTIE!

Se observa ca normele speciale nu cuprind reguli speciale care sa reglementeze distinct modalitatea de compensare sau acordare in bani a echivalentului concediului de odihna neefectuat.

Intr-o asemenea situatie, respectiv in situatia in care norma speciala nu distinge cu privire la un anumit aspect, apreciem ca aplicabila este regula stabilita de legea generala, in acest caz art. 23 alin.(5) din OG nr.10/2008 si Codul muncii care reglementeaza modalitatea de compensare in bani a concediului de odihna neefectuat pentru personalul contractual din sectorul bugetar.

Conform acestor norme sus-mentionate compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii raporturilor juridice de munca.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Posibilitatea de a PLATI concediul de odihna neefectuat. In ce conditii este posibila?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 15 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2019-10-03 18:48:51

Dar daca contractul de munca inceteaza si nu am putut efectua concediul de odihna deoarece am fost in concediu prenatal?

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".