Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile de CO compensate in adeverinta de vechime. Ce procedura e corecta?

20 /Ian2020
Tags: zile de cozile de concediu compensateadeverinta de vechime

In adeverinta de vechime care se intocmeste salariatului la incetarea contractului de munca zilele compensate in bani acordate pe ultimul stat de plata se includ in numarul zilelor de concediu care se trec in continutul adeverintei? Sau se mentioneaza 3 zile de concediu odihna si 3 compensate in bani?

Raspunsul specialistului:

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Prin urmare, acesta este singurul caz in care legiuitorul a prevazut ce se intampla cu zilelel de concediu neefectuat, stabilind ca acestea nu echivaleaza cu o renuntare la acestea din partea salariatului, ci un drept care i se cuvine acesta fiind in imposibilitatea obiectiva de a le mai efectua, contractul individual de munca incetand.

Astfel, in opinia noastra, concediul de odihna compensat in bani nu ar putea fi echivalat cu zile de concediu efectiv efectuate, pentru acestea din urma salariatul fiind indreptatit la primirea unei sume de bani.

In situatia in care in cuprinsul adeverintei de vechime eliberata de angajator, acesta a decis sa inscrie si numarul zilelor de concediu de odihna aferente salariatului, acesta poate inscrie numarul zielele de concediu de odihna la care era indreptatit, precizand in mod expres cate dintre acestea au fost efectiv realizate si cate compensate in bani la incetarea contractului individual de munca.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile de CO compensate in adeverinta de vechime. Ce procedura e corecta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".