Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Prelungirea termenului de compensare o orelor suplimentare. Este posibila?

29 /Nov2021
Prelungirea termenului de compensare o orelor suplimentare. Este posibila?
Tags: termen compensare ore suplimentarecodul muncii ore suplimentarecompensare ore suplimentare

"Avand in vedere modificarea din Codul muncii, a termenului de compensare a muncii suplimentare va rugam sa ne spuneti cum procedam in urmatorul caz. In luna august 2021 avem un referat aprobat pentru efectuarea de ore suplimentare pentru perioada august -decembrie 2021, mentionand in acest referat compensarea orelor suplimentare in termen de 60 de zile, conform Codului muncii de la acel moment. Datorita faptului ca activitatea desfasurata nu a permis compensarea prin timp liber, dupa cele 60 de zile, orele suplimentare au fost compensate in bani. Asa va fi cazul si cu orele efectuate in luna octombrie, luna in care a intervenit modificarea legislativa. Conform referatului ar trebui compensate in luna decembrie. Va rog sa-mi spuneti cum este corect sa procedam pentru aceasta perioada care a fost prevazuta in referatul intocmit inainte de modificarea legislativa. Vom respecta termenul de 60 de zile sau vom tine cont de modificarea intervenita incepand cu luna octombrie?"

Raspunsul specialistilor:

 In opinia noastra, modificarea art. 122 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, Codul muncii este aplicabila atat in cazul orelor suplimentare efectuate deja si pentru care a inceput sa curga deja termenul de compensare cu zile libere, cat si pentru orele suplimentare care s-au prestat in luna octombrie si in lunile urmatoare, chiar daca in referatul initial, termenul prevazut a fost cel de 60 de zile, in vigoare la momentul intocmirii respectivului referat.

Astfel, in cazul compensarii orelor suplimentare prestate in luna octombrie, si chiar si in cazul celor prestate in luna septembrie, se aplica termenul de 90 de zile, avand in vedere ca practic, in perioada derularii termenului de compensare (care a inceput in luna octombrie pentru orele din septembrie, respectiv in luna noiembrie pentru orele suplimentare din octombrie) a intervenit o prelungire legala a acestuia de la 60 la 90 de zile.

De fapt, aceeasi situatie ar fi fost valabila si pentru orele suplimentare efectuate in luna august, deoarece, in luna octombrie, la momentul modificarii termenului de la 60 la 90 de zile, termenul de compensare initial de 60 de zile era inca in derulare si nu se finalizase, iar prin modificarea aparuta la inceputul lunii octombrie, acest termen a fost prelungit cu inca 30 de zile.

In opinia noastra, nu conteaza faptul ca orele suplimentare au fost efectuate inaintea aparitiei modificarii ci conteaza daca termenul de compensare a acestora era in derulare sau se finalizase, intrucat la acest termen se refera modificarea legislativa.
Prevederile legale sunt aplicabile si au prioritate raportat la actele interne (referatul)  ale angajatorului. Apreciem ca acest referat ar fi trebuit actualizat in luna octombrie in conformitate cu noile prevederi legale.

In concluzie, apreciem ca va trebui sa tineti seama de modificarea legislativa in calcularea/reajustarea termenului de compensare a orelor suplimentare efectuate inca din luna septembrie, aceasta in conditiile in care orele suplimentare din luna august le-ati platit deja.


Un raspuns valabil la data de 29.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Prelungirea termenului de compensare o orelor suplimentare. Este posibila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".