Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducerea timpului de lucru in cazul salariatei gravide - se va emite decizie?

07 /Dec2022
Reducerea timpului de lucru in cazul salariatei gravide - se va emite decizie?
Tags: reducere timp de lucru salariata gravidasalariata gravida

Conform art. 13 din OG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

Iata un caz practic, explicat de experti:

"Avem o salariata gravida, care ne-a solicitat reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore, conform OUG 96/2003, art.13. Are recomandare de la medicul specialist. Trebuie intocmita decizie pt reducerea timpului de lucru sau act aditional la contractul individual de munca?"

Raspunsul specialistului: 

Asa cum se poate vedea mai sus, textul prevede dreptul salariatei gravide de a i se reduce durata normala a timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie.

Prin urmare, reducerea timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie, in cazul salariatei gravide se efectueaza cu mentinerea drepturilor salariale ce sunt suportate integral din fondurile angajatorului.

Nu este corect sa se incheie act aditional in acest caz intrucat, art. 17 alin. (5 din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractual colectiv de munca aplicabil.

Asadar atunci cand modificarea contractului individual de munca nu intervine in baza acordului de vointa al partilor ci in baza legii, in speta in baza OUG 96/2003, nu se incheie act aditional la contractului individual de munca.

In baza recomandarii medicului de familie, angajatorul va emite o decizie in care va constata ca se reduce timpul de lucru cu o patrime cu mentinerea drepturilor salariale.

Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea timpului de lucru in cazul salariatei gravide - se va emite decizie?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".