Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii medicului

13 /Mai2024
Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii medicului
Tags: reducere timp de lucrusalariata gravida timp de lucru

"In cazul unei angajate insarcinata care vine cu recomandare de la medicul specialist de reducere a programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, va rugam sa ne transmiteti daca angajata trebuie sa prezinte lunar la angajator concediu medical cod 10 (reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru) sau ce documente sunt necesare pentru a reduce programul de lucru."

Raspunsul specialistilor: 

In cazul salariatei insarcinata nu sunt aplicabile prevederile art. 19 din OUG 158/2005 si nu este necesar certificat medical cod 10.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>

Conform art. 13 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

Prin urmare, reducerea timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie, in cazul salariatei gravide se efectueaza cu mentinerea drepturilor salariale ce sunt suportate integral din fondurile angajatorului.
Atentie, nu se incheie act aditional de modificare a timpului de lucru in acest caz intrucat art. 17 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar atunci cand modificarea contractului individual de munca nu intervine in baza acordului de vointa al partilor ci in baza legii, in speta in baza OUG 96/2003, nu se incheie act aditional la contractului individual de munca.


In baza recomandarii medicului de familie, angajatorul va emite o decizie in care va constata ca se reduce timpul de lucru cu o patrime cu mentinerea drepturilor salariale.

Intrucat printrele elementele ce se inregistreaza in Revisal, astfel cum este reglementat in HG 905/2017, nu se regaseste si situatia din speta, nu se inregistreaza in registru modificarea duratei timpului de lucru intrucat modificarea nu intervine in baza unui act aditional ci in baza legii.

Astfel programul de lucru se modifica prin decizia angajatorului cu observatia in temeiul legii (respectiv art. 13 din OUG 96/2003) salariata fiind pontata 8 ore/zi iar salariul ramane neschimbat si este suportat integral din fondul de salarii al angajatorului.

In decizia emisa de angajator vor fi prevazute prevederile art. 13 din OUG 96/2003, faptul ca pe durata recomandarii medicului salariata va putea veni la programul de lucru cu una-doua ore mai tarziu raportandu-ne la programul din contractul individual de munca, si va putea pleca cu una-doua ore mai devreme asa incat durata zilnica a activitartii prestate sa nu depaseasca 6 ore. De asemenea salariata va fi pontata 6 ore + doua ore liber platit.

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii medicului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".