Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Refuzul salariatului de a presta activitate cu jumatate de norma

23 /Aug2022
Refuzul salariatului de a presta activitate cu jumatate de norma
Tags: refuz salariatului activitatesalariat absente nemotivate

"Intrebare: Un angajat a prezentat la unitate o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu grad de invaliditate trei. Momentan isi aduna documentele pentru Casa de Pensii, pentru depunerea dosarului. Angajatul ne-a relatat ca nu mai poate veni la munca nici patru ore, ce pot face in aceasta situatie pana vine decizia de pensionare? In cat timp vine aceasta decizie? Momentan este in concediu de odihna."

Raspunsul specialistului: 

Este necesar ca salariatului sa-i fie efectuat examenul medical la reluarea activitatii de medicul de medicina muncii in baza art. 23 din din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor:

Art. 23
Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22.
Art. 24
Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau noii profesii/functii la locul de munca respectiv;


b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
Rezulta ca este posibil ca angajatorul sa adapteze locul de munca la capacitatea de munca a salariatului sau sa-i modifice cu acordul lui functia astfel incat sa presteze activitati corespunzatoare capacitatii de munca stabilita de medicul de medicina muncii.

In situatia in care medicul de medicina muncii stabileste ca salariatul este apt pentru prestarea activitatii, dar salariatul nu mai poate presta activitate este necesar sa motiveze absenta de la locul de munca. Astfel, se poate solicita concediu fara plata, incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor. De asemenea, angajatorul ii poate acorda invoire cu plata salariului.

Daca nicio rezolvare nu este posibila, angajatorul il va ponta pe salariat absent nemotivat daca acesta nu se mai prezenta la locul de munca si nu prezinta nicio justificare a absentei sale.

Un raspuns valabil la data de 22.08.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Refuzul salariatului de a presta activitate cu jumatate de norma":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".