Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Repartizarea timpului de lucru. CIM cu timp partial inegal

03 /Ian2023
Repartizarea timpului de lucru. CIM cu timp partial inegal
Tags: timp de lucru inegalart 103 codul muncii

Avem un salariat cu cim cu timp partial inegal de 20 ore/sapt. Avand in vedere ca nu lucreaza mereu in aceleasi zile si acelasi nr de ore, ar trebui sa facem un act aditional cu repartizarea programului de lucru la inceputul fiecarei saptamani (doar atunci ne comunica cum isi va desfasura activitatea in saptaman ce urmeaza)? Sau nu este necesar?

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

In situatia expusa, repartizarea timpului de lucru este saptamanala intrucat salariatul nu presteaza activitate zilnic.

Unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca il reprezinta durata muncii asa cum se prevede la art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii.

Astfel, in contractul individual de munca se va mentiona durata muncii exprimata in numar de ore pe saptamana.

In cazul unui contract individual de munca cu timp partial se mentioneaza obligatoriu in cuprinsul contractului repartizarea programului de lucru. Aceasta obligatie este stabilita de art. 105 alin. (1) din Codul muncii:

Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:


a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Prin urmare, la angajare se mentioneaza obligatoriu in contractul individual de munca repartizarea programului de lucru cu fiecare zi precum si ora de inceput si ora de sfarsit.


La sfarsitul fiecarei saptamani se poate modifica prin act aditional repartizarea programului de lucru pentru saptamana urmatoare astfel incat cu o repartizare inegala sa va incadrati in numarul de ore stabilit in contractul individual de munca.

O alternativa la actul aditional este sa se mentioneze in contractul individual de munca, dupa ce s-a stabilit repartizarea programului de lucru, ca programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare saptamani pentru saptamana urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. In aceasta situatie, angajatorul comunica la sfarsitul fiecarei saptamani salariatului un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe saptamana xxxx pentru salariatul angajat in baza CIM nr....., iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna.

Un raspuns oferit in ianuarie 2023, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Repartizarea timpului de lucru. CIM cu timp partial inegal":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".