Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificarea CIM in Revisal pentru salariatul depistat pozitiv cu COVID

29 /Oct2021
Tags: salariat depistat pozitivactivitate regim telemuncamodificare cim revisal

„Avand in vedere ca orice modificare a contractului de munca se transmite in Revisal cel tarziu cu o zi inaintea producerii efectelor, cum se procedeaza in cazul in care un salariat anunta telefonic ca a fost depistat pozitiv, refuza concediul medical si doreste activitatea in regim de telemunca? Starea de sanatate permite acest lucru. Se poate transmite modificarea din ReviSal cu o zi intarziere? E nevoie de documente justificative?”

Raspunsul specialistului:

Nu exista exceptii reglementate de lege de la obligatia stabilita de HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in ceea ce priveste inregistrarea modificarii tipului de contract individual de munca cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
Intrebarea dvs necesita unele precizari pe care le voi face in cele ce urmeaza.

Salariatul depistat pozitiv cu virusul covid 19 se afla in incapacitate temporara de munca ca urmare a bolii infectocontagioase cu izolare cu care a fost diagnosticat astfel incat el nu poate presta activitate nici in regim de telemunca.

Conform art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator iar conform art. 50 din acelasi cod, contractul individual de munca este suspendat in perioada concediului de incapacitate temporara de munca.

In ceea ce priveste carantina (situatia in care salariatul nevaccinat a fost contact cu o persoana depistata pozitiv), concediu medical cod 07 nu se acorda daca salariatul poate presta activitate la domiciliu.

Astfel, conform art. 20 din Legea 136/2020 concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.

In consecinta, in cazul carantinei se impune ca salariatul sa presteze activitate in regim de telemunca de la locatia in care este izolat intrucat concediul medical nu se acorda. Insa, nici in acest caz nu exista exceptii de la obligatia inregistrarii in Revisal a modificarii tipului de contract individual de munca.
 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


=


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificarea CIM in Revisal pentru salariatul depistat pozitiv cu COVID":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".