Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajat depistat pozitiv COVID-19. Ce masuri va lua societatea?

07 /Mai2020
Tags: masuri ssm coronavirussalariat depistat pozitivcovid-19carantina salariatizolare

In cazul in care, la locul de munca sau in timp ce contractul de munca e activ, un angajat anunta societatea ca a fost depistat pozitiv cu COVID, cum ar trebui sa procedeze angajatorul?

Raspunsul specialistului:Salariatul depistat pozitiv cu COVID in urmatoarea perioada va fi considerat in concediu medical.

Daca salariatul a fost in colectivitate unitatea ar putea intra in carantina. Angajatorul va informa Directia de Sanatate Publica care in urma testarii salariatilor va decide daca salariatii vor intra in carantina sau in izolare la domiciliu sau care este procedura, pentru urmatoarele 3 saptamani, cu privire la masurile ce se impun pentru limitarea raspandirii virusului.

Pentru persoanele izolate la domiciliu, potrivit OMS 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul de familie elibereaza certificatul de concediu medical, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, redactata potrivit modelului reglementat chiar de acest ordin in anexa 2.
Conform art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile se asigurari sociale de sanatate, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitoriiprevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajat depistat pozitiv COVID-19. Ce masuri va lua societatea?":
Rating:

Nota: 4.81 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".