Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariata in CCC cere incetarea CIM. Va mai avea dreptul la concediu de odihna?

01 /Iun2022
Salariata in CCC cere incetarea CIM. Va mai avea dreptul la concediu de odihna?
Tags: concediu crestere copil concediu odihnaart 145 codul muncii

"Va rog sa ma ajutati cu recomandari privind urmatoarea speta: - o angajata inceteaza suspendarea pentru cresterea copilului si dupa cateva zile, solicita incetare contract individual de munca-cu acordul partilor. Cf. OUG 111/ 2010 si Legii 66/ 2016, " perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea". Intrebarea este: - pe perioada suspendarii pentru cresterea copilului, angajata va avea dreptul la concediu de odihna?!"

Raspunsul specialistului: 

Nu, pe durata concediului pentru crestere copil salariata nu are dreptul la concediu de odihna. Insa are dreptul la concediu de odihna pentru concediu de maternitate.

Conform art. 145 alin. (4) si (5) din Codul muncii:

(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Astfel, dupa cum se poate observa se calculeaza concediu de odihna numai pentru acele concedii justificate cu certificat medical (concediu pentru incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate, concediu de risc maternal si concediu pentru ingrijirea copilului bolnav).


In consecinta, pentru concediu crestere copil nu se datoreaza concediu de odihna.

Un raspuns valabil la 25.04.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariata in CCC cere incetarea CIM. Va mai avea dreptul la concediu de odihna?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".