Dar cum s-a ajuns aici? Ei bine, pronuntarea acestei hotarari a fost solicitata de o instanta romaneasca, Curtea de Apel Cluj, care s-a confruntat cu o situatie atipica.
Concret, ce s-a intamplat atunci?
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi!
Sunt explicate inclusiv recentele modificari legislative privind:
1) conflictele colective de munca Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Dosarul personal al salariatului Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
2) negocierea colectiva
3) salariul minim
4) avertizorii
5) contractele de munca, detalii AICI >>>
Un salariat al unei institutii publice, care isi desfasura activitatea in conditii de lumina artificiala, in fata unui ecran, a solicitat instantei de judecata (Tribunalul Cluj) obligarea angajatorului la plata sumei de 2.629 de lei reprezentand contravaloarea ochelarilor de vedere pe care singur si i-a achizitionat in urma deteriorarii vederii.
In cursul cercetarii judecatoresti, salariatul a depus la dosarul cauzei un raport medical din care reiesea ca a fost diagnosticat cu hipermetropie mica si presbiopie si ca recomandarea medicului a fost de refacere a ochelarilor pentru distanta/aproape.
Dar, intrucat Tribunalul Cluj i-a respins cererea, salariatul a formulat apel, iar instanta de apel a suspendat judecata cauzei pana ce CJUE avea sa isi exprime pozitia. Iar aceasta pozitie a fost in favoarea salariatului. Dupa ce CJUE s-a pronuntat, s-a reluat judecata apelului.
Curtea de Apel Cluj a retinut ca din fisa postului salariatului rezulta in mod indirect ca printre riscurile implicate de postul pe care il ocupa se numara si afectiuni ale vederii, intrucat, in proportie majoritara, atributiile de serviciu ale salariatului presupun lucrul in fata unui ecran: “Chiar daca fisa postului nu prevede expres, este evident ca, la momentul actual, orice atributie care presupune citirea sau redactarea de inscrisuri, precum si studierea actelor normative, presupune ca salariatul sa stea in fata ecranului de la computer.”
Alte aspecte retinute de Curtea de Apel Cluj au fost:
- ochelarii de vedere se pot circumscrie notiunii de “aparat de corectie speciala” atunci cand au legatura cu lucrul la monitor, indiferent daca sunt folositi de salariati si in afara locului de munca sau pentru alte activitati. in speta, dupa cum deja s-a aratat, reclamantul a achizitionat ochelari de vedere cu lentile speciale tocmai in considerarea faptului ca o buna parte din activitatea sa se realizeaza in fata unui monitor.
- necesitatea achizitionarii ochelarilor a fost indicata de examenul oftalmologic facut salariatului, fiind astfel indeplinite conditiile art. 14 din HG nr. 1028/2006.
- nu prezinta relevanta daca afectiunile oftalmologice de care sufera salariatul au fost sau nu cauzate de lucrul la monitor, singura chestiune relevanta fiind ca dispozitivul de corectie este destinat sa il ajute pe acesta sa corecteze dificultatile vizuale in raport cu activitatea sa care implica un echipament cu monitor.
- nu pot fi retinute sustinerile angajatorului, potrivit carora salariatul nu ar fi facut dovada nerespectarii conditiilor prevazute in anexa la HG nr. 1028/2006, cata vreme nu rezulta nici din aceasta hotarare si nici din normele europene incidente in speta ca furnizarea dispozitivelor de corectie speciala ar fi conditionata de nerespectarea de catre angajator a unor conditii.
Din contra, singura conditie pentru a da nastere acestei obligatii este ca salariatul sa lucreze la un monitor. in acest sens, s-a aratat deja, de asemenea, ca degradarea vederii nu trebuie sa se afle intr-o relatie de cauzalitate cu lucrul la monitor.
angajatorul era cel care era obligat sa realizeze un examen oftalmologic al lucratorilor sai, conform art. 12 din HG nr. 1028/2006, si sa cunoasca astfel existenta tulburarilor de vedere ale salariatului si nu salariatul ar fi trebuit sa informeze angajatorul despre aparitia unor tulburari de vedere.
Pe baza acestor considerente, Curtea de Apel Cluj a pronuntat, la data de 20 februarie 2023, o hotarare prin care a obligat angajatorul sa plateasca salariatului costul ochelarilor.
Prin urmare, angajatorul trebuie sa aiba in vedere toate aspectele de mai sus atunci cand i se solicita decontarea costului ochelarilor de vedere. Se recomanda ca el sa elaboreze o procedura cu privire la modalitatea in care suporta costul ochelarilor, in care sa se mentioneze inclusiv o limita a costurilor decontate.
De asemenea, sa nu uitam necesitatea examenul periodic de medicina muncii, care trebuie sa includa un examen al vederii, in urma caruia salariatii care presteaza activitate la monitor si care prezinta probleme sa fie trimisi la oftalmolog. Cheltuiala angajatorului cu ochelarii de vedere, cu respectarea acestor conditii, reprezinta cheltuiala de sanatate si securitate in munca.
Un punct de vedere oferit de specialistii de la PortalSalarizare, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.