Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatul va mai primi tichete de masa pentru zilele in care primeste indemnizatie de mobilitate?

20 /Apr2022
Salariatul va mai primi tichete de masa pentru zilele in care primeste indemnizatie de mobilitate?
Tags: salariat tichete de masatichete de masa indemnizatie de mobilitate

"Incepand cu veniturile aferente lunii mai, prestatiile in bani pentru mobilitate dobandesc acelasi regim fiscal cu cel al diurnei. In concluzie salariatul nu va mai primi tichete de masa pentru zile respective in care primeste indemnizatie de mobilitate?"

Raspunsul specialistului: 

Intrucat recent a fost publicat in Monitorul Oficial actul normativ care reglementeaza asimilarea din punct de vedere fiscal a prestatiilor in bani pentru mobilitate  cu diurna, nu s-a reglementat aceasta situatie. 

Conform art. 10 din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018:

(1)In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;

c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Astfel,  nu sunt incluse zilele in care salaiatul se deplaseaza in baza clauzei de mobilitate printre zilele care nu sunt considerate lucrate din punct de vedere al Legii 165/2018. 

Prin urmare, acordarea tichetelor de masa nu este interzisa. Este de asteptat ca pana in luna mai cand va intra in vigoare noua reglementare privind diurna sa se legifereze imposbilitatea acordarii tichetului de masa in perioada acordarii prestatiilor pentru mobilitate. 

Un raspuns valabil la data de 20.04.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatul va mai primi tichete de masa pentru zilele in care primeste indemnizatie de mobilitate?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".