Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic dupa data de 1 iunie. Se poate diminua salariul in perioada de suspendare?

03 /Iun2020
Tags: somaj tehnic 1 iunie 2020diminuare salariu perioada suspendarecodul muncii iunie 2020

O societate isi trimite angajatii in somaj tehnic in baza OUG 30/2020, iar unul dintre angajati are salariul brut mai mare decat salariul mediu brut. Pentru diferenta a suportat din buzunar contributii si taxe. Se poate prelungi somajul cu ajutor de la stat pentru iunie si diminua salariul brut in perioada de suspendare cu art. 52 alin. (1)?

Raspunsul specialistului:



Conform art. X din OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative:

La articolul 1 alineatul (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, publicatain Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 394 din 14 mai 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
"- Art. 1
(1) Acordarea indemnizatiilor prevazute la art. XI si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, pentru toate domeniile de activitate in care se mentin restrictii in conditiile Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungeste si dupa data de 31 mai 2020, pana la ridicarea acestor restrictii."
Astfel, plata indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj se prelungeste dupa data de 31 mai 2020 pentru domeniile de activitate in care se mentin restrictii in conditiile Legii 55/2020.


Conform art. 7 din Anexa 3 la HG 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19: In conditiile art. 5 alin. (3) lit. f), art. 8si art. 9 din Legea nr. 55/2020, se stabilesc urmatoarele masuri:
1. Se suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.
2. Sunt exceptate de la prevederile pct. 1 urmatoarele categorii de activitati comerciale:
a) activitatea desfasurata in centrele comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incinta de sub 500 mp fiecare;
b) activitatea de vanzare a produselor electronice si electrocasnice, doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului;
c) activitatea desfasurata de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului;
d) activitatea desfasurata de catre magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curatatorii de haine si centrele de ingrijire personala, precum si vanzarea produselor si serviciilor de optica medicala.
In consecinta, daca firma este incadrata in situatia in care se mentin restrictiile, asa cum se mentioneaza la pct. 1 mai sus redat si nu se afla in vreuna din situatiile de exceptie mentionate la pct. 2, aceasta va putea sa beneficieze de indemnizatii de somaj tehnic suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj pana la ridicarea restrictiilor.
In perioada somajului tehnic contractul individual de munca este suspendat.
Conform art. 49 alin.(6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Termenul pentru modificarea salariului este suspendat in perioada somajului tehnic astfel incat modificarea salariului se poate opera incepand cu data incetarii somajului tehnic (data incetarii suspendarii).

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


Daca doriti rezolvarea rapida a unei spete sau un raspuns specializat, apelati cu incredere la PortalCodulMuncii.ro!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic dupa data de 1 iunie. Se poate diminua salariul in perioada de suspendare?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".