Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Suspendare preaviz. Acordare zile libere potrivit OUG nr.147/2020. Cum procedati corect?

09 /Apr2021
Suspendare preaviz. Acordare zile libere potrivit OUG nr.147/2020. Cum procedati corect?
Tags: suspendare preavizpreaviz termenzile libere parinti 2021suspendare cim

“ Un salariat aflat in perioada de preaviz pentru concediere colectiva, preaviz suspendat intre timp pentru concediu medical, doreste ca la incetarea concediului medical sa beneficieze de zile libere pentru supravegherea copiilor (pe perioada limitarii sau suspendarii activitatilor didactice, conform OUG 147/2020). Este posibila suspendarea in continuare a preavizului pentru acest motiv?”

Raspunsul specialistului:

Art. 75 alin. (3) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza suspendarea preavizului in cazul intervenirii unei situatii de suspendare a raportului de munca. Astfel, potrivit acestui text legal, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Art. 51 alin. (2) se refera la situatia in care contractul individual de munca este suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Asadar, cu exceptia acestei situatii, in cazul in care in perioada de preaviz intervine o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Or, potrivit art. 50 lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca.

In concluzie, in situatia expusa termenul de preaviz este suspendat pe toata durata incapacitatii temporare de munca. Dupa incetarea cauzei de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz isi reia cursul luandu-se in considerare si timpul scurs inainte de suspendare.Pe durata acordarii zilelor libere pentru supravegherea copiilor contractul de munca nu se suspenda.

Astfel, avand in vedere ca pe perioada acordarii zilelor libere potrivit OUG nr.147/2020 contractul individual de munca al salariatului nu se suspenda, apreciem ca acordarea acestui drept nu poate fi considerat caz de suspendare a CIM si a termenului de preaviz in sensul art. 75 alin.(3) din Codul muncii.
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Suspendare preaviz. Acordare zile libere potrivit OUG nr.147/2020. Cum procedati corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".