Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu paternal. Suspenda prestarea muncii si plata salariului?

18 /Ian2023
Concediu paternal. Suspenda prestarea muncii si plata salariului?
Tags: concediu paternalconcediu paternal suspendare cimlegea 210/1999

Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului paternal. Astfel, daca salariatul solicita acordarea concediului paternal, contractul individual de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.


"Conform art. 49 alin (2) suspendarea CIM are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concediul paternal este suspendare CIM la cererea salariatului. Cu toate acestea, salariatul beneficiaza de o indemnizatie pentru acest concediu, indemnizatie care se plateste din fondul de salarii al angajatorului. Nu imi este clar daca acest concediu este sau nu suspendare, avand in vedere ca nu se presteaza munca dar primeste indemnizatie, ceea ce contravine definitiei suspendarii. Consider ca mai degraba este un concediu special acordat in baza Legii 210/1999. Ma puteti ajuta cu o lamurire?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului paternal.

Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 privind registru general de evidenta a salariatilor (Revisal) unul dintre elementele registrului il constituie perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.


Concediul paternal nu constituie un caz de suspendare in baza unui certifical medical. Ca atare, suspendarea CIM pe durata concediului paternal se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor.

Pe durata concediului paternal acordat in conditiile art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999, tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare. Indemnizatia pentru concediu paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Asadar, pe durata concediului paternal contractul de munca se suspenda iar suspendarea are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator deoarece pe aceasta perioada salariatul nu primeste salariu ci o indemnizatie pentru concediu paternal egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu paternal. Suspenda prestarea muncii si plata salariului?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".