Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Drepturi mai favorabile la revenirea din CCC - in ce conditii se va MAJORA salariul?

01 /Mar2024
Drepturi mai favorabile la revenirea din CCC - in ce conditii se va MAJORA salariul?
Tags: drepturi mai favorabile revenire cccmajorare salariu revenire ccc

"Vin catre dvs. cu o intrebare legata de angajat care revine din concediu de crestere copil. Situatia este asa: angajata la care se suspenda contractul de munca pentru concediu de crestere copil.

Inainte de suspendare CIM angajata are o evaluare semnata si propunere de crestere salariala. Actul aditional de modificare salariu nu este semnat si transmis pe Revisal, pentru ca angajata la momentul respectiv este in concediu medical de sarcina si risc, pe urma intra in CCC. La revenirea ei din concediu de crestere copil, decizia de revenire se face la salarul la care a fost suspendat contractul de munca , cat era la vremea respectiva. In prezent, angajatorul este obligat/trebuie sa intocmeasca actul aditonal de marire salariu cu propunerea facuta? (in spate este o evaluare semnata)."

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 25 alin. (4) - (4^2) din OUG 111/2010

(4) In cazul persoanei indreptatite care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.

(4^1) In situatia prevazuta la alin. (4), precum si la incetarea concediului pentru cresterea copilului, persoanei indreptatite i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.

(4^2) Drepturile in legatura cu locul de munca dobandite de persoana indreptatita la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului sau care sunt in curs de a fi dobandite la data la care incepe concediul se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia, in conditiile prevazute de legislatia in baza careia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.

Astfel, la revenirea salariatei din concediu crestere copil acesteia i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul. 

Iar daca salariatei, daca nu ar fi intrat in concediu crestere copil, i s-ar fi majorat salariul, la revenirea din CCC angajatorul are obligatia de a majora salariul la care salariata are dreptul conform actelor intocmite (act aditional si evaluare).

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Drepturi mai favorabile la revenirea din CCC - in ce conditii se va MAJORA salariul?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".