Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se pot solicita zile libere daca celalalt parinte se afla in telemunca in aceeasi perioada?

14 /Ian2021
Se pot solicita zile libere daca celalalt parinte se afla in telemunca in aceeasi perioada?
Tags: telemuncamunca la domiciliuzile libere parinti 2021

“Se pot acorda zile libere parinti conform OUG 147/2020 in cazul unei angajate a societatii pentru care locul de munca nu permite munca la domiciliu sau telemunca? Sotul sau nu a beneficiat de astfel de zile pentru parinti dar care, lucrand in domeniul IT, a fost in telemunca in toata aceasta perioada. Asadar, poate ea beneficia de zile libere conform OUG 147/2020 daca sotul este in telemunca in aceeasi perioada pentru care ea solicita zile libere conform OUG 147?”

Raspunsul specialistului:

Conform art. 1 alin. (6) din OUG 147/2020:

(6) Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica in cazul in care unul dintre parintii, definiti la alin. (3), se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;


b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;

c) se afla in concediu de odihna/concediu fara plata;

d) are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prevederile OUG 1467/2020 se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara;
b) celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.
c) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Aceste personae au dreptul la zile libere platite pe toata perioada in care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara.
Zilele libere se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile prevazute la lit. a) – c) si este depusa la angajatorul acestuia.

Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atesta calitatea prevazuta la art. 1 alin. (3) in care solicita zilele libere, precum si, daca este cazul de o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani.

Declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte va contine elemente din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonante de urgenta, ca nu are contractul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (6).
Astfel, in speta, apreciem ca salariata beneficiaza de zile libere conform OUG 147/2020 deoarece telemunca sau munca la domiciliu este o conditie pentru persoana care solicita zilele libere si nu pentru sot.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se pot solicita zile libere daca celalalt parinte se afla in telemunca in aceeasi perioada?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2021-01-20 12:55:05

) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.!1!!!1!! poate cei care au venituri din activitati individuale..nu pot intra in zile libere pentru copil? adica daca eu am unpf sau if nu pot solicita zile libere pentru copil? Dar daca unul dintre parinti este asistent personal la bunicii care locuiesc in aceeasi casa?

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".