Concediul fara plata consta in incetarea temporara, de comun acord, atat a prestarii muncii, cat si a platii salariului, pentru:
– rezolvarea unor probleme de natura personala
In acest caz, salariatul solicita angajatorului permisiunea de a lipsi de la programul de lucru cu scopul de a rezolva anumite situatii personale, altele decat evenimentele familiale deosebite, pentru care legea, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil prevad obligatia acordarii de zile libere platite.
– urmarea unor studii
La aprecierea necesitatii acordarii concediului fara plata pentru studii, angajatorul trebuie sa tina cont ca ii revin anumite obligatii in legatura cu asigurarea accesului salariatilor la formare profesionala. Concediul fara plata pentru studii se acorda de angajator in baza cererii salariatului, care se afla in situatia initierii, continuarii sau finalizarii unor studii.
Inregistrarea suspendarii CIM

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Perioada, cauzele de suspendare si data incetarii oricarei suspendari a contractului individual de munca se inregistreaza in Registrul de evidenta a salariatilor.
ATENTIE!
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor – REGES-ONLINE, publicate in Monitorul Oficial nr. 279 din 31 martie 2025, in prezent se inregistreaza si suspendarile dispuse in baza certificatelor medicale, mai multe despre REGES ONLINE si cum puteti trece AICI.
Inregistrarea se realizeaza cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii.
Fac exceptie:
– cazurile de suspendare in baza certificatelor medicale, cand transmiterea in Registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii la angajator a certificatului de concediu medical;
– absentele nemotivate, cand transmiterea in Registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data absentei;
– situatiile de suspendare in caz de forta majora, cand transmiterea in Registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Inregistrarea suspendarii cauzate de absente nemotivate in numai 3 zile de la producerea lor creeaza dificultati practice. Nu se poate cunoaste intr-un interval atat de scurt caracterul nemotivat al absentelor, mai ales ca, daca salariatul este in incapacitate temporara de munca, el va putea prezenta certificatul medical abia luna viitoare.
...un articol extras din Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal!
Concret, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va aduce in atentie:
Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii, VEZI AICI <<<