a) telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
Asadar, telemunca exista atunci cand salariatii isi desfasoara activitatea din alt loc decat locul de munca organizat al angajatorului, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar ce se intampla atunci salariatul aflat in telemunca va lucra de la alt sediu? Trebuie sa specifice? Ce prevede legea in acest sens si ce trebuie sa stie managerii HR, prezentam in studiul de caz prelaut de pe PortalCodulMuncii, in cele ce urmeaza:
"Avem angajati declarati in regim de telemunca, care lucreaza in unele zile de acasa, in alte zile de la sediu. In actul aditional am mentionat si adresa de la care va lucra in regim de telemunca. Intrebarea este, in cazul in care temporar isi modifica adresa de unde va lucra, trebuie sa intocmim alt act aditional unde sa specific adresa noua?"
Raspunsul specialistului:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Diurna legala in Romania si in strainatate
250 Modele Fise de Post
In privinta continutului contractului individual de munca cu clauza de telemunca, art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca stabileste astfel:
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarilesi completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatulisidesfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021 incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatuluisi modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurariia ctivitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurariia ctivitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatiile salariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Dupa cum puteti observa, locul de munca nu reprezinta element obligatoriu al contractului individual de munca cu clauza de telemunca, insa mentionarea acestuia in cuprinsul contractului este utila pentru situatiile in care salariatul o sa fie si delegat.
Delegarea reprezinta modificarea temporara a locului de munca asa incat daca nu este prevazut locul de munca, nu se poate dispune delegarea ceea ce are consecinte si pe planul acordarii diurnei.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, anterior producerii modificarii se va incheia act aditional la contractuls individual de munca.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.