Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Termenul de preaviz in cazul demisiei - ce prevede Codul Muncii?

27 /Iun2024
Termenul de preaviz in cazul demisiei - ce prevede Codul Muncii?
Tags: termen preaviz demisieconcediere codul munciipreaviz demisie functii de conducere

"In cadrul companiei exista angajati vechi care au in contractul de munca inca perioada de preaviz in cazul demisiei, 15 zile, unele dintre ele fiind chiar persoane de conducere.

Ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca legea ma obliga sa le modific perioada de preaviz la 45 zile? Sau aceasta este doar un maxim, minimul fiind o optiune a angajatorului."

Raspunsul specialistilor: 

In ceea ce priveste preavizul, Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 81 alin. (4) ca, in cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri

Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii!Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>

Din aceasta prevedere legala rezulta, dupa cum ati mentionat si dumneavoastra, ca termenul de 20, respectiv de 45 de zile lucratoare prevazut de Codul muncii este un termen maxim pentru preavizul in cazul demisiei.

Acest termen de preaviz in cazul demisiei angajatului (perioada in care angajatul demisionar trebuie sa  vina la munca) este in general util angajatorului pentru a identifica si a recruta un alt salariat care sa il inlocuiasca pe cel care pleaca fara ca acest demers sa cauzeze probleme de continuitate a activitatii.

Prin contractul individual de munca, partile sunt libere sa stabileasca un alt termen de preaviz, cu conditia sa nu depaseasca acest termen maxim de 20 de zile lucratoare, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru functii de conducere putand, prin urmare, sa stabileasca un termen mai mic pentru preaviz.

Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca prin negocierea partilor, in contractul individual de munca a fost inscris un termen de 15 zile pentru preaviz, termen care se incadreaza in maximul prevazut de Codul muncii.
In aceste conditii, in opinia noastra, nu trebuie modificat contractul individual de munca al salariatilor care au termenul de preaviz aplicabil in cazul demisiei stabilit la 15 zile, decat daca angajatorul ar dori sa renegocieze acest termen la maximul permis de lege.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Termenul de preaviz in cazul demisiei - ce prevede Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".