Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Timpul de munca in 2022. Aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica atunci cand vine in control

15 /Sep2022
Timpul de munca in 2022. Aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica atunci cand vine in control
Tags: timpul de munca in 2022art.137 codul munciispor munca zile libere

Va reamintim ca legislatia din Romania cuprinde nu mai putin de 27 de acte normative care reglementeaza timpul de munca. Pe lista se afla, desigur, Codul muncii, dar si H.G.-uri si O.G.-uri specifice, referitoare de exemplu la protectia maternitatii, la activitatea zilierilor, la salariatii care lucreaza in conditii deosebite sau la masurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme.

Evident, vorbim aici despre un volum imens de prevederi legislative, fapt care atrage dupa sine o multitudine de nedumeriri si probleme practice.
 
Ganditi-va doar ca fiecare subiect de genul “ore suplimentare”, “lucru in zi de sarbatoare”, “spor de noapte” sau “pontaj” presupune in realitate un intreg univers de situatii particulare pe care trebuie sa le gestionati corect. Cum va descurcati?
 
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi. Acest ghid face doua lucruri:
 
  • explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil 
  • ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR, detalii aici >>> 
 
Un exemplu de intrebare la care putini manageri HR stiu sa raspunda pe loc!
 
Ce se intampla daca ziua de sambata sau duminica in care  chemati un angajat la lucru coincide cu o zi de sarbatoare legala?
 
Intrebarea e interesanta deoarece, conform art. 137 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de repaus saptamanal trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera si un spor la salariu, iar conform art. 142 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de sarbatoare legala trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera sau, in caz ca nu e posibil, un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
 
Asadar, cate zile libere ii acordati salariatului? Si ce sporuri ii platiti? Se ia in considerare doar unul dintre cele doua articole din Codul muncii sau prevederile acestora se cumuleaza? 
 
Raspunsul corect: Prevederile se cumuleaza.
 
Ceea ce inseamna ca salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza:
 
  • fie de 2 zile libere (cate una prevazuta de fiecare articol) plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica;
  • fie de 1 zi libera (pentru lucrul sambata sau duminica), plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica, plus sporul de 100% pentru munca in zi de sarbatoare legala, daca nu e posibila acordarea unei zile libere compensatorii. 
In lucrarea pe care v-o oferim gasiti zeci de astfel de spete, impreuna cu rezolvarile lor excelent argumentate.
Simpla parcurgere a acestor spete este extraordinar de instructiva si va pune la adapost de interpretari gresite ale legislatiei si, implicit, la adapost de amenzi.
 
Nu uitati!
 
Problematica timpului de munca beneficiaza de o legislatie stufoasa si totodata foarte stricta. Puteti comite foarte usor erori, iar singura modalitate de a va proteja este o intelegere exacta a problemelor care pot aparea.
 
Lucrarea noastra va ajuta in acest sens, garantandu-va accesul atat la subtilitatile acestui subiect, cat si la solutiile optime.
Este o lucrare de baza pentru o relatie armonioasa cu angajatii dvs. si cu Inspectia Muncii!
 
 
 
OFERTA SPECIALA - Achizitionati cu REDUCERE de 50%
 
Avem la dispozitie si pachetul format din 3 lucrari: 
 
Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR
 
Ghid practic Totul despre timpul de munca
 
Diurna legala in Romania si in strainatate...iar pretul este unul IMBATABIL, vezi aici >>>
 
 
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Timpul de munca in 2022. Aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica atunci cand vine in control":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".