Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Vacante oferite salariatilor ca bonus. Care va fi tratamentul fiscal?

09 /Dec2021
Vacante oferite salariatilor ca bonus. Care va fi tratamentul fiscal?
Tags: vacante bonus salariativacante deductibile salariatiart 25 codul fiscal

"Suntem o societate cu activitate principala de turism, care platim impozit pe profit si care doreste sa acorde angajatilor pe langa salariu, ca bonus, cate o vacanta (servicii turistice), dar la care,daca este legal posibil, sa nu se plateasca impozite si contributii sociale (ce se poate acorda, conform legii, fara alte costuri suplimentare). Care sunt conditiile fiscale sa acordam acest beneficiu, cu sau fara taxe si contributii, din fondul de salarii sau din alte fonduri? Care sunt pasii pentru a realiza acest lucru si ce presupune dpdv al documentelor (CIM sau RI) si al tratamentului fiscal (conditii de incadrare, facturi, deconturi, suma maxima ...)?"

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:


a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.


Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.


Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.
Astfel, contravaloarea serviciilor turistice nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale in limita de cel mult 5380 lei astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.


Prin urmare, decontarea de catre angajator a serviciilor turistice trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern.


Rezulta ca angajatorul poate deconta in anul 2021 servicii turistice in valoare de 5.380 lei (un castig salarial mediu brut), suma ce nu se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale cu conditia ca decontarea serviciilor turistice sa fie mentionata intr-unul dintre urmatoarele documente:


1. Contractul individual de munca;
2. Contractul colectiv de munca;
3. Regulamentul intern.


Salariatul trebuie sa prezinte factura sau bon fiscal privind serviciile turistice.
Suma reprezentand servicii turistice trebuie sa fie decontata pentru perioada concediului de odihna. Prin urmare, un alt document este cererea de concediu de odihna aprobata.
In aceasta situatie, serviciile turistice se deconteaza din fondul de cheltuieli sociale.


Din punct de vedere, al impozitului pe profit  sunt aplicabile dispozitiile art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal conform carora:

(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:


1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;
In situatia in care serviciile turistice se deconteaza in alte conditii decat cele de mai sus, acestea reprezinta venituri salariale taxate cu impozit pe venit si contributii sociale, iar din punct de vedere al impozitului pe profit reprezinta cheltuiala deductibila integral conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

Un raspuns valabil la 17.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Vacante oferite salariatilor ca bonus. Care va fi tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".