Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ziua libera pentru vaccinare. Mai este valabila dupa incetarea starii de urgenta?

21 /Mar2022
Ziua libera pentru vaccinare. Mai este valabila dupa incetarea starii de urgenta?
Tags: ziua libera pentru vaccinarezi libera vaccinareincetare stare de alerta

Legea nr. 55/2020, modificata si completata prin Legea nr. 221/2021, are ca obiect instituirea, pe durata starii de alerta declarate in conditiile legii, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor masuri temporare si, dupa caz, graduale, in scopul protejarii drepturilor la viata, la integritate fizica si la ocrotirea sanatatii, inclusiv prin restrangerea exercitiului altor drepturi si libertati fundamentale.

Intrebare: "Va rog sa ne spijiniti cu o lamurire privind ziua libera pentru vaccinare, astfel: la art. 21 indice 1 din Legea 55/2020 se specifica faptul ca, persoanele care se vaccineaza impotriva Covid 19 beneficiaza de o zi libera platita. Art. 1 din Legea 55/2020 prevede faptul ca, pe durata starii de alerta, se instituie o serie de masuri printre care e si cea care indica posibilitatea acordarii zilei libere pt vaccinare. Daca starea de alerta a incetat, mai exista posibilitatea acordarii acestei zile libere (celor care s-au vaccinat inainte si celor care se vaccineaza dupa starea de alerta)? Am vazut ca legea este inca in vigoare."

Raspunsul specialistilor: 

In opinia noastra, odata cu incetarea starii de alerta, dispozitiile Legii nr. 55/2020, inclusiv modificarile si completarile aduse acesteia, inceteaza sa mai produca efecte juridice. Acest lucru insa nu echivaleaza cu abrogarea dispozitiilor legale in discutie, abrogarea nefiind necesara, intrucat actul normativ si-a produs efectele juridice.

In aceste conditii, apreciem ca persoanele care se vaccineaza ulterior incetarii starii de alerta nu mai pot beneficia de dispozitiile art. 21^1 din Legea nr. 55/2020, completata prin Legea nr. 221/2021, aceste dispozitii incetandu-si efectele juridice.

Insa, este de semnalat ca in cazul persoanelor care s-au vaccinat in perioada de pana la incetarea starii de alerta, apreciem ca dreptul s-a nascut in perioada in care legea producea efecte juridice. Prin urmare, aceste persoane al caror drept s-a nascut sub imperiul unei legi in vigoare si aplicabile sunt indreptatite la ziua libera acordata in temeiul Legii nr. 55/2020, chiar si la o data ulterioara, insa cu respectarea conditiilor prevazute de acest act normativ.

Un raspuns valabil la data de 18.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ziua libera pentru vaccinare. Mai este valabila dupa incetarea starii de urgenta?":
Rating:

Nota: 3.08 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".