Cum ne poate ajuta creativitatea la locul de munca? Nu suntem prea mari pentru a ne juca? In vreme ce studii recente arata ca peste 90% dintre angajatii romani nu se simt tocmai fericiti la locul de munca, nu ar trebui sa stam prea mult pe ganduri. Cu alte cuvinte, nu ne-ar strica putina… bucurie.
Dar ce inseamna, in fond, creativitatea la locul de munca? Inseamna reintoarcerea la copilarie, la spatiul sigur, la derularea unor activitati placute, recreative, fara presiunea unei note sau a unei evaluari, fara termenul-limita al unui proiect, fara teama ca vei fi pedepsit daca faci vreo greseala.
Joaca la locul de munca, prin diferite ateliere si metode create special pentru a-i readuce pe adulti la stadiul creativ al copilariei inseamna o noua sansa data creativitatii, dar si optimismului pe care oricine il poate lua la pachet acasa dupa astfel de pauze de relaxare.
Joc inseamna dezvoltarea unor modalitati noi de gandire, stimularea creativitatii, gasirea rapida a unor noi perspective si, mai ales, acceptarea lor. Jocul ne ofera si posibilitatea de a veni cu idei noi in situatii in care in trecut ne-am fi blocat si am fi considerat ca nu mai exista cai de iesire. Format ca un obicei, jocul ne transforma gandirea si ne rescrie tiparele vechi ale mintii. Sunt dovezi pe care specialistii ni le ofera neincetat, incercand sa sublinieze din ce in ce mai apasat importanta unui echilibru interior care ne ajuta sa avem si un echilibru exterior.
Chiar daca in prima instanta va loviti de reticenta in ce priveste acest aspect, nu renuntati si oferiti angajatilor si companiei din care faceti parte sansa de a readuce printre valorile organizationale si curiozitatea netarmurita a zilelor in care cele mai bune idei se iveau pe neasteptate.
Chiar daca programele stricte ne fac sa ne confruntam cu imposibilitatea de a ne mai simti la fel de creativi si ne inhiba dorinta de a face lucruri din pura placere, tehnicile de stimulare a creativitatii sunt variate si se aplica in mod cert cu mare succes.
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ca argumente veti gasi nu doar cele mai mari universitati din lume care studiaza creativitatea si investesc an de an in aceste cercetari, ci si oamenii care au trecut prin transformari profesionale semnificative atunci cand au reintegrat creativitatea in activitatea lor.
Astfel, chiar daca ne confruntam cu o lipsa de fete zambitoare la birou, in calitate de manageri HR, nu va pierdeti speranta. Exista rezolvari multiple, iar una dintre ele porneste de la reactivarea placerii de a fi creativ, de a transforma lucrurile prin abordarea unor perspective noi si prin a ne schimba, in fond, drumul pana la serviciu, pozitia biroului sau a computerului, mousepad-ul sau cana din care ne bem cafeaua sau ceaiul. Nu luati in deradere astfel de mici masuri care ne ajuta sa ne schimbam perspectiva asupra locului de munca si asupra felului in care lucram.
Exista doua expresii care pot concluziona toate aceste masuri destinate bunastarii angajatilor, dar care nu pot functiona fara deschidere din partea noastra si fara convingerea ca multe dintre aceste schimbari tin de noi insine. Sa facem, asadar, rai din ce avem si sa credem ca, de cele mai multe ori, omul sfinteste locul.