Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce STUDII trebuie sa detina un director de resurse umane?

28 /Feb2023
Ce STUDII trebuie sa detina un director de resurse umane?
Tags: studii director resurse umanestudii necesare payrollactivitatea de director resurse umane

In general, conditiile de studii pentru ocuparea unui post sunt stabilite de angajator, cu exceptia cazului in care acestea sunt prevazute in vreun act normativ prin care se reglementeaza un domeniu sau altul.

"Va rog sa ma ajutati cu un raspuns legat de ocuparea pozitiei de DIRECTOR RESURSE UMANE. Pentru aceasta pozitie este obligatoriu prin lege sa aiba studii superioare de resurse umane, drept, psihologie? O persoana licenta in finante-banci cu experienta in cadrul departamentului HR de peste 15 ani, si care are cerificat de inspector resurse umane poate ocupa acesta pozitie? Totodata, pentru payroll ce nivel de studii sunt necesare?"

Raspunsul specialistului: 


Referitor la activitatea de director resurse umane nu am identificat o astfel de reglementare si in opinia noastra nu exista niciun impediment in a angaja pe aceasta functie o persoana cu studii superioare in domeniul economic.

Un indiciu suplimentar in acest sens este chiar certificatul de inspector resurse umane pe care mentionati ca il detine candidatul, ceea ce ne arata ca nu a existat nicio interdictie in a urma si absolvi cursul de inspector resurse umane, avand studii superioare in domeniul economic.

Referitor la payroll, plecand de la premisa ca va referiti la un post in domeniul salarizarii, in Clasificarea ocupatiilor din Romania am identificat o serie de functii din Grupa majora 3 la nivel de tehnician (practic absolvent de studii liceale): cod 311904 tehnician normare, salarizare, organizare, cod 311908 tehnician gestiune salariala, cod 333304 referent resurse umane, cod 333311 tehnician resurse umane, cod 335903 inspector salarii.

La Grupa 2 din COR (care de regula necesita nivel de studii – universitare), am regasit: cod 242310 analist sisteme salarizare, cod 242321 specialist in compensatii si beneficii, cod 242314 specialist resurse umane, cod 242318 consultant intern in resurse umane.

In opinia noastra, nivelul de studii necesare pentru activitatea payroll il stabileste angajatorul in functie de atributiile postului, de complexitatea acestora, in sensul daca acestea pot fi indeplinite de o persoana cu studii liceale sau pot fi indeplinite doar de o persoana absolventa de studii universitare.

Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce STUDII trebuie sa detina un director de resurse umane?":
Rating:

Nota: 4.93 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".