Primele opt apeluri de proiecte finantate prin Programul Educatie si Ocupare vor fi lansate in cel de-al doilea trimestru al acestui an, alte sase fiind programate pentru perioada iunie - septembrie 2023, in timp ce in ultimul trimestru al anului 2023 vor fi deschise patru apeluri, conform Agerpres.
Cele 18 apeluri programate a fi lansate in cursul acestui an au un buget total de 1,15 miliarde de euro si vor finanta interventii care vizeaza activarea potentialului antreprenorial al tinerilor, servicii integrate pentru ocupare, corelarea studiilor tertiare cu cerintele de pe piata muncii, dezvoltarea si implementarea unor programe universitare, stagii pentru studenti, orientare in cariera si formare profesionala pentru persoanele cu nivel redus de educatie, stagii de practica pentru elevii din invatamantul profesional si tehnic.
"Programul Educatie si Ocupare ne deschide accesul la educatie, formare si calificare, dar si acces pe piata muncii pentru tineri, sprijina persoanele inactive, somerii de lunga durata si persoanele din categoriile vulnerabile sa se integreze pe piata muncii, ofera finantare pentru invatamantul profesional si tehnic, dar si pentru formarea continua a adultilor. La finalul perioadei, vom avea 280.000 de tineri sprijiniti sa intre pe piata muncii. De asemenea, prin PEO vom oferi sprijin persoanelor vulnerabile sa isi continue educatia si sa obtina calificare si un loc de munca. Programul Educatie si Ocupare va sprijini, in total, circa un milion de romani sa dobandeasca o educatie si sa devina activi pe piata muncii, fiind pregatiti pentru meseriile pe care avansul tehnologic le aduse", a subliniat ministrul Marcel Bolos.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Programul Educatie si Ocupare (PEO) stabileste prioritatile de investitii finantate din Fondul Social European+, in sprijinul implementarii Strategiei nationale pentru ocuparea fortei de munca 2021-2027 si a Strategiei Romania Educata. Obiectivul major in domeniul ocuparii este ca piata muncii din Romania sa devina sustenabila, rezilienta, pro-activa si bazata pe inovare sociala, urmarind valorificarea potentialului uman, in conditii de echitate, prin cresterea relevantei sistemelor de educatie si formare pentru piata muncii.