Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Joburile din strainatate, din nou in atentia romanilor

20 /Sep2022
Joburile din strainatate, din nou in atentia romanilor
Tags: joburile din strainatatejoburi germania

Avand in vedere cresterea preturilor si situatia economica incerta, romanii au in vedere, din nou, joburile din strainatate. Si nici nu este de mirare, tinand cont de majorarile din ultima vreme. Tocmai de aceea joburile din strainatate sunt in atentia candidatilor, iar cele cu nivel mediu de experienta si cele entry level sunt cele mai cautate de romani.

Aceste aspecte au fost relevate de catre o analiza realizata de o platforma de recrutare online, conform Agerpres.

"Cu peste 10.000 de aplicari de la 1 septembrie si pana acum, aceasta se anunta a fi luna cu cei mai multi candidati care cauta sa lucreze peste hotare..(...) Au fost doi ani in care romanii au privit cu retinere ideea de a lucra in alta tara. Fie pentru ca, in prima faza, in context pandemic, li s-a parut mai sigur sa ramana aici, fie pentru ca, ulterior, piata muncii de la noi si-a revenit in mod spectaculos si au avut suficiente optiuni si in Romania. Acum, insa, contextul economic incert, inflatia, cresterea preturilor ii fac pe candidati sa se uite cu interes crescut catre ofertele de munca din afara", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

In functie de nivelul de experienta, categoriile mid level (2-5 ani de experienta) si entry level (maximum 2 ani de experienta) aplica cel mai mult la joburile postate de angajatorii straini. Urmeaza cei foarte tineri, fara niciun fel de experienta, in timp ce doar 20% dintre aplicari apartin specialistilor cu nivel de senioritate si managerilor.

"In ceea ce-i priveste pe specialisti, vedem tot mai multe situatii in care aplica si se angajeaza intr-o companie de peste hotare, insa lucreaza remote si raman, astfel, in Romania. IT-istii, spre exemplu, specialistii in marketing sau in digital marketing sunt, poate, cel mai frecvent intalnite astfel de cazuri in ultima perioada."

Care sunt tarile preferate de romani?

Germania ramane pe primul loc, fiind tara aleasa de cei mai multi (o treime) dintre cei care vor sa plece la munca in strainatate. Urmeaza Olanda, Franta, Belgia si Marea Britanie, in timp ce destinatiile care ani la rand au dominat alegerile romanilor atunci cand venea vorba de emigrare, respectiv Spania si Italia, sunt detronate de tari precum Irlanda, Austria, Danemarca sau Norvegia. 

Care sunt domeniile care prezinta cel mai mare interes pentru romani?

Domeniile catre care merge cel mai mare numar de aplicari sunt transport/logistica/import - export, retail, productie, turism, industria alimentara, constructii, servicii si agricultura. Nu exista o oglindire fidela in domeniile pentru care companiile din strainatate cauta cei mai multi candidati, in conditiile in care cele mai multe joburi postate de acestia pe eJobs.ro sunt in constructii, productie, transport, energie, industria navala si aeronautica, auto, industria alimentara si servicii.

"Salariul si conditiile de viata mai bune sunt principalele argumente pe care le au cei care vor sa emigreze, fie si pentru o perioada limitata de timp. Cei care pleaca ajung sa castige si de 3-4 ori mai mult decat in Romania, pe joburi si in domenii similare", a subliniat Bogdan Badea.

Dincolo de experienta pe care trebuie sa o aiba intr-un anumit domeniu, angajatorii cauta cu precadere absolventi cu studii superioare si muncitori calificati.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Joburile din strainatate, din nou in atentia romanilor":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".