Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Planificarea recrutarii si selectiei de personal - lista de control

28 /Sep2021
Planificarea recrutarii si selectiei de personal - lista de control
Tags: plan recrutare personalselectie personal 2021strategie de recrutare

In pregatirea planului recrutarii si selectiei, trebuie sa aveti in vedere ce posturi doriti sa fie ocupate, care sunt sursele care v-ar putea oferi candidatii doriti pentru fiecare post si cum puteti ajunge la aceste surse de recrutare.

Este imperios necesar ca anumite posturi vacante sa fie grupate in acelasi anunt de recrutare sau orientate spre aceeasi sursa, tocmai pentru a-ti usura munca de recrutor, despre care stim cu totii ca nu este tocmai una facila.

Este vital sa realizezi cu cate zile in avans fata de termenul-limita trebuie inceputa recrutarea si ce metode de selectie vor fi folosite (formular de candidatura, teste, interviuri).

Care vor fi costurile necesare si cine poarta raspunderea intregii operatiuni?

Iata de ce v-am pregatit o lucrare de exceptie – Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR – care sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari si care va ajuta sa aflati:

  1. Facilitati pentru angajatorii care in perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2021 incadreaza in munca persoane in varsta de peste 50 de ani sau persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani
  2. Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2021
  3. Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate in 2021
  4. Versiunea 6.0.8 a aplicatiei Revisal
  5. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in 2021, detalii aici >>> 

 

Planificarea personalului si nevoile de recrutare

Anticipati nevoile de recrutare si analizati sursele de forta de munca disponibile. Nu initiati automat procedura de recrutare. Stabiliti mai intai daca aveti nevoie cu adevarat de acel post sau de un titular pentru un post vacant si daca sarcinile aferente acestuia nu pot fi realocate altor posturi.

Succesul recrutarii este dificil de obtinut daca posturile sunt vag definite. Indiferent daca postul este mai vechi sau este nou-creat, precizati clar ce ofera si ce anume cere titularului sau. Revedeti specificarea postului vacant, incluzand detalii precise despre calitatile, experienta si calificarile necesare, data de incepere a activitatii si caracteristici ale locului de munca. Luati in calcul si compatibi litatea dintre candidat si persoanele cu care va lucra (seful direct).

Strategia de recrutare - natura posturilor vacante si cele mai potrivite surse

Strategia de recrutare incepe prin definirea nivelului la care se va desfasura aceasta: local, regional sau national. Atat cat permit resursele firmei, nivelul ales trebuie sa fie cel mai inalt posibil. Nu se poate vorbi despre „cea mai buna sursa de recrutare“ in general. Fiecare organizatie trebuie sa incerce sa identifice cea mai potrivita sursa de recrutare, in functie de localizarea, marimea, imaginea si bugetul ei, precum si de natura posturilor vacante. Este important sa aveti in vedere toate alternativele disponibile.

Alcatuiti o lista cu posturile firmei si sursele de personal specifice fiecaruia.


Probleme sensibile legate de angajare, intalnite in practica!

Stiati ca…

1) …un contract individual de munca nu poate cuprinde orice clauze? Si asta chiar daca atat dvs. cat si angajatul sunteti de acord cu ele? Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor din Codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.

2) ...este interzisa modificarea fara acordul salariatului a atributiilor trecute in fisa postului, pe parcursul executarii contractului individual de munca? Daca salariatul este de acord, modificarea trebuie redactata si anexata CIM sub forma unui act aditional.

3) …nicio sanctiune nu mai poate fi dispusa (cu exceptia avertismentului scris) fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile?

COMANDA ACUM Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR, detalii aici >>>

 

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Planificarea recrutarii si selectiei de personal - lista de control":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".