Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Selectia personalului. DE CE decizia finala trebuie sa fie rezultatul unui compromis?

18 /Oct2021
Selectia personalului. DE CE decizia finala trebuie sa fie rezultatul unui compromis?
Tags: selectie personal 2021recrutare personaloferta de angajare

Spre deosebire de recrutare, selectia personalului consta in evaluarea si alegerea angajatului potrivit dintr-un numar de candidati care satisfac cerintele postului. Selectia ramane un proces marcat de inexactitati si incertitudini. Chiar si cele mai eficace proceduri de selectie pot evalua corect abia aproximativ 60% din adevaratele caracteristici ale unui candidat.

Selectia nu se poate sustrage subiectivitatii celui care selecteaza. Judecatile personale pot fi intotdeauna influentate de factori externi, precum vechi prietenii, impresia fizica placuta, afinitati personale.

Decizia finala trebuie sa aiba in vedere si compatibilitatea dintre candidat si cei cu care va lucra. De aceea, este bine sa-l implicati in procesul de selectie si pe superiorul direct al postului vacant.

Candidatii cei mai buni sunt si cei mai cautati. De aceea alegerea lor trebuie facuta rapid. „Testul acid“ al oricarei decizii de selectie este sa va intrebati (referitor la angajarea unui performer): „Cum m-as simti daca aceasta persoana ar lucra pentru concurentii mei?“.

Decizia finala trebuie sa fie rezultatul unui compromis intre criteriul care se refera la calificarile profesionale ale candidatului si la experienta sa, si intre perceptia dvs. in legatura cu personalitatea si compatibilitatea candidatului cu acele conditii specifice din firma dvs.

Intreaga procedura de selectie a unui candidat nu trebuie sa dureze mai mult de 3 saptamani. Asteptarea unui candidat „mai bun“ este adesea contraproductiva, putand conduce la pierderea celor „suficient de buni“. Nu uitati ca asa cum dvs. evaluati candidatii si acestia evalueaza oportunitatea intrarii in organizatia dvs. si au in vedere mai multe firme.


Termenul in care veti lua decizia finala trebuie comunicat din timp si respectat.

O oferta de angajare trebuie sa reconfirme conditiile agreate in cadrul interviului si prezentate in anuntul initial: denumirea postului, programul de lucru, ziua de incepere, conditiile de salarizare.

Oferta poate fi facuta verbal sau in scris. Chiar daca oferta este verbala, este o practica buna ca ea sa fie insotita de o scrisoare de confirmare.

Pregatiti semnarea contractului de munca si asigurati-va ca acesta respecta detaliile asupra carora s-a ajuns la acord, in cadrul discutiilor de interviu...mai multe despre procesul corect de angajare >>> 

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Selectia personalului. DE CE decizia finala trebuie sa fie rezultatul unui compromis?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".