Aceste declaratii vin in conditiile in care numarul celor care pleaca la studii in alta tara s-a dublat in ultima perioada, iar marea majoritate a acestora nu se mai intorc in tara, a declarat in data de 25 octombrie Cristina Chiriac.
Deficitul de munca a ajuns la 150.000:
"Datele statistice arata ca, in 2023, Romania avea un deficit de forta de munca de 150.000 de angajati. In 2026, prognozele arata ca acest deficit de forta de munca se va dubla. (...) Atunci cand vorbim de forta de munca, nu putem sa ignoram sporul negativ al natalitatii in Romania, depopularea in anumite zone geografice a Romaniei, imbatranirea populatiei si migratia fortei de munca calificata pentru ca, incepand cu 2007, acesta este un subiect inca actual. Daca adaugam si faptul ca, de exemplu, numarul tinerilor care aleg sa studieze in strainatate s-a dublat in ultima perioada - si ca marea majoritate a acestora nu se mai intorc in tara, este clar ca avem nevoie de niste politici de atragere nu doar a fortei de munca calificate in Romania, dar si de reintoarcere a tinerilor", a mentionat Cristina Chiriac, la dezbaterea profesionala "Deficitul de forta de munca", conform Agerpres.
Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana au aceeasi problema ca a Romaniei, tocmai de aceea sunt necesare politici de atragere a fortei de munca.
"Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana au aceeasi problema ca a Romaniei doar ca, in anumite tari, s-au implementat politici active de atragere a fortei de munca. Va dau exemplul Germaniei care, in cadrul primariilor, a infiintat departamente de head hunting pentru forta de munca calificata. Cu alte cuvinte, cand ajunge pe teritoriul Germaniei, un roman care se duce la fortele de munca sa caute un loc de munca este redirectionat automat catre aceste departamente din cadrul primariilor, unde se face o fisa de evaluare pentru a vedea competentele pe care le are", a explicat Cristina Chiriac.
In acest context, persoana care isi cauta un job isi poate gasi un loc de munca cu o atractivitate salariala foarte buna, iar prin competentele pe care le are "sa aduca valoare in economia lor".
"Din pacate, la noi nu functioneaza sistemul acesta, nici nu-l avem implementat. Daca luam in calcul doar nivelul de birocratie care exista in cadrul autoritatilor locale sau centrale suntem constienti ca lucrul acesta nu poate fi fezabil in urmatorii 3 ani de zile, de exemplu", a mai adaugat Chiriac.