Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Anul sabatic - reinventare personala si profesionala

31 /Mar2016
Tags: an sabaticconcediu de un anpauza de cariera

Nu e greu sa intalnesti oameni care si-ar dori sa poata demisiona si sa calatoreasca in jurul lumii, fara restrictii. Dar oamenii care isi iubesc job-ul si vor intr-adevar sa se caute pe sine pentru a se putea reinventa - sunt rari.

 Atunci cand responsabilitatile profesionale cresc tot mai mult si timpul nu mai permite nimic altceva in afara aceleiasi rutine zilnice, un simplu concediu nu mai este suficent. Doar o pauza reala poate duce la descoperire si dezvoltare.

Denumirea de an sabatic provine din termenul biblic de sabat, ce desemneaza cea de-a saptea zi a creatiei, dedicata odihnei. Prin urmare, anul sabatic (de multe ori, cel de-al 7-lea an de cariera) este strans legat de conceptul odihnei ritualice, in scopul renasterii spirituale. In mod traditional, obiceiul anului sabatic se practica in mediul academic, fiind dedicat cercetarii extensive si studiului de profunzime. Insa, in spatiul occidental, aceasta practica a devenit tot mai frecventa si la nivel corporatist.

Angajatii performanti, cu o bogata cariera in cadrul aceleiasi organizatii, beneficiaza de dreptul de a-si lua o pauza de pana la un an, cu scopul bine definit de a lucra la finalizarea unui proiect, dobandirea unei noi competente sau cercetarea unui subiect semnificativ.

Concediul sabatic este benefic atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. In primul rand, o companie cu experienta va sti sa valorifice noile cunostinte sau proiecte ale angajatului care doreste un an sabatic. La randul sau, salariatul nu trebuie sa priveasca aceasta pauza strict ca pe o perioada de odihna; esentiala este dezovltarea creativa, cunoasterea de sine pentru descoperirea unor noi oportunitati de crestere profesionala.

In al doilea rand, din perspectiva angajatului, alternativa la obtinerea concediului sabatic este, de multe ori, demisia. Costurile inlocuirii unui specialist de top sunt mult mai mari decat cele aferente acordarii unui astfel de concediu. In loc sa riste pierderea unui profesionist valoros, companiile incep sa se adapteze ideii de negociere a unor pauze reciproc avantajoase.

In Romania, dreptul la un an sabatic nu este inca reglementat. Deocamdata, singura optiune ramane concediul fara plata, care poate ajunge pana la un an, in functie de conditiile negociate cu angajatorul.
Legea instituie, doar pentru profesorii si conferentiarii sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate, dreptul de a beneficia de anul sabatic. Pe perioada anului sabatic acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea Senatului universitar.

Din ce in ce mai multi angajati romani din mediul corporatist isi doresc o pauza de cariera, pentru redescoperirea de sine sau schimbarea directiei profesionale. Posibilitatea acceptarii concediului sabatic ca practica profesionala creste pe masura ce angajatii cu vechime devin constienti de rolul si drepturile lor in companie. Experienta personala autentica poate deveni un imens avantaj profesional.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Anul sabatic - reinventare personala si profesionala":
Rating:

Nota: 4.05 din 5 din 28 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".