Incepem prin a va mentiona prevederile legale, potrivit art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta aprobate prin HG 215/2009:
Art. 3. - (1) Angajatorii, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:
a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;
c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.
Angajatorul va cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli, aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita «Vouchere de vacanta», sumele destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanta.
Astfel, voucherele de vacanta se stabilesc prin contractul colectiv de munca. In lipsa contractului colectiv de munca se va incheia un acord cu sindicatul sau, daca in unitate nu exista sindicat, cu reprezentantii salariatilor, iar in baza acordului voucherele se vor mentiona in regulamentul intern sau o anexa a acestuia. Aceste documente vor cuprinde elementele mai sus mentionate.

Noua lege a pensiilor Ghid practic

Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare
Regimul fiscal aplicabil voucherelor de vacanta acordate in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara este urmatorul:
a) reprezinta avantaje in natura la stabilirea impozitului pe venit (intra in baza de calcul a impozitului pe venit);
b) nu intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (25%) daca sunt acordate in limita de 6 salarii de baza minime brute pe tara;
c) intra in baza de calcul al contributiei la sistemul de sanatate.
Prin urmare, asupra voucherelor de vacanta acordate in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara se datoreaza
- Impozit pe venit 10%;
- CASS 10%.
Astfel voucherele de vacanta sunt limitate la 6 salarii de baza minime brute pe tara (6x4.050=24.300 lei), se acorda numai la functia de baza proportional cu perioada lucrata si se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite (pct. 14 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).
Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.