Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Director de societate comerciala. Ce nivel de studii este necesar?

18 /Oct2023
Director de societate comerciala. Ce nivel de studii este necesar?
Tags: director de societate comercialanivel de studii director

"Conform reglementarilor legale din domeniu, care sunt conditiile de studii pentru o persoana sa detina functia de DIRECTOR SOCIETATE COMERCIALA? Mai simplu zis, poate o persoana care nu are studii superioare sa fie angajata cu functia aceasta, functie care sa se regaseasca in COR?"

Raspunsul specialistilor: 

Clasificatia ocupatiilor din Romania nu contine o corelatie directa intre specialitatea studiilor absolvite si ocupatiile inscrise. De regula, aceste corelatii sunt realizate prin legislatia specifica ce reglementeaza desfasurarea anumitor activitati/ocupatii.

Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cnu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, detalii AICI >>>

Intr-un punct de vedere emis de Ministerul Muncii, de principiu, ocupatiile prevazute in grupa majora 2 din COR sunt cele pentru exercitarea carora sunt necesare studii superioare.

Insa, pentru ocupatiile din Grupa majora 1 (din care face parte functia Director Societate Comerciala - cod COR 112004) nu exista o corelatie cu un anumit nivel al studiilor.

Mai facem precizarea ca in COR, in descrierea Grupei de baza 1120 Directori generali, directori executivi si asimilati din care face parte si functie Director societate comerciala (112004) se mentioneaza urmatoarele responsabilitati/atributii: ”Directorii generali si directorii executivi formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza (direct) si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor (directoare) stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora”.

Astfel, in opinia noastra, angajatorul este cel care stabileste nivelul de studii (superioare sau medii - liceale/postliceale) necesar/cerut pentru ocuparea postului Director societate comerciala - cod COR 112004, in functie de complexitatea atributiilor stabilite prin fisa postului si de nivelul de cunostinte necesar a fi detinut de salariatul respectiv in vederea indeplinirii acestor atributii cu profesionalism si cu riscuri minime pentru angajator. Asa cum am mentionat mai sus directorul de societate comerciala este responsabil pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora in fata consiliului de administratie/organelor de conducere ale societatii.



Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Director de societate comerciala. Ce nivel de studii este necesar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".