Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Echilibru stabil intre viata profesionala si cea personala - aspect important pentru angajatii din Romania

26 /Ian2024
Echilibru stabil intre viata profesionala si cea personala - aspect important pentru angajatii din Romania
Tags: echilibru stabil intre viata profesionala si cea personalasprijinul pentru sanatatea mintala la locul de munca

Va informam ca asigurarea unui echilibru stabil intre viata profesionala si cea personala motiveaza angajatii din Romania, uneori mai mult decat salariul si siguranta locului de munca, arata un studiu elaborat de o companie de resurse umane.

Astfel, primii sapte cei mai importanti factori pentru angajatii romani, in ceea ce priveste locul de munca (prezent sau viitor) sunt echilibrul dintre viata profesionala si cea personala - 96% (93% global), salariul - 96% (93% global), siguranta locului de munca - 93% (89% global), sprijinul pentru sanatatea mintala - 88% (83% global), zilele de concediu anual - 87% (83% global), asigurarile de sanatate/beneficii medicale - 87% (78% global) si flexibilitatea programului de lucru - 84% (81% global).

Peste 71% dintre angajati se considera ambitiosi in ceea ce priveste cariera lor, iar 41% afirma ca isi doresc sa-si asume mai multe responsabilitati manageriale. Doar jumatate din romani considera ca un rol full-time va fi formula de lucru ideala pentru ei, in viitor. O treime nu se concentreaza deloc pe evolutie profesionala, iar 49% sunt fericiti sa ramana intr-un rol care le place, chiar daca nu exista loc pentru promovare sau dezvoltare.

Potrivit Agerpres:

"In 2024, a fi un partener echitabil pentru talente este un obiectiv inteligent pentru lideri, pentru a mentine aproape forta de munca valoroasa. Cand prioritatile oamenilor sunt satisfacute, acestia se simt mai impliniti la locul de munca - iata o paradigma foarte actuala in managementul resurselor umane. Datorita Randstad Romania Workmonitor 2024 putem observa o dinamica interesanta in ceea ce priveste ambitia angajatilor, o mare parte fiind mai putin interesati de evolutia carierei si mai preocupati de satisfactia la locul de munca. O alta paradigma pentru a conduce resursele umane cu intelepciune in 2024 este trateaza-l pe fiecare membru al echipei ca pe o personalitate unica, care provine din medii si circumstante adesea foarte specifice, ce ii pot influenta preferintele, dorintele si rolul intr-o echipa", a explicat Mihaela Maranca, country manager, Randstad Romania.

Cercetarea indica faptul ca, desi nu isi doresc neaparat o evolutie in cariera, angajatii sunt interesati sa se dezvolte. Oportunitatile in acest sens nu sunt negociabile pentru talente, peste o treime spunand ca nu ar accepta un loc de munca care nu le ofera posibilitatea de a-si actualiza cunostintele si abilitatile. AI a schimbat prioritatile anterioare privind domeniile in care angajatii sunt cei mai interesati sa se dezvolte iar tehnologia ocupa in acest an un loc important. Impactul existentei oportunitatilor de invatare intr-o companie este inca o dovada ca talentele se asteapta la un parteneriat de la angajatorul lor: aceste oportunitati au adesea o influenta semnificativa asupra deciziei de a accepta un nou rol intr-o organizatie, reiese din studiul citat.

Nu este de mirare ca dezbaterea dintre angajatori si angajati cu privire la intoarcerea la birou va continua in acest an. Peste doua treimi (74%) dintre angajati au luat decizii de viata, precum mutarea in alta casa sau ingrijirea unui animal de companie, pe baza presupunerii ca munca de acasa va deveni normalitate. 38% ar lua in considerare renuntarea la locul de munca daca angajatorul le-ar cere sa petreaca mai mult timp la birou, iar 40% spun ca munca de acasa nu este negociabila pentru ei. In ciuda acestui fapt, 39% au fost rugati sa vina la birou mai des decat in urma cu sase luni, ceea ce arata ca exista o nepotrivire intre ceea isi doresc talentele si ceea ce primesc.

"Talentele cauta parteneriate cu oameni care gandesc similar, in fata carora sa se poata manifesta pe deplin si alaturi de care sa lucreze pentru a aduce schimbari pozitive. Top 5 cele mai importante aspecte pentru care romanii ar pleda, in initiativele sau politicile de echitate si diversitate ale unui angajator potential sau actual, sunt: echitatea salariala intre femei si barbati - 72% (65% global); concediul de crestere a copilului pentru toti angajatii - 52% (45% global); forta de munca diversa - 48% (42% global); diversitatea experientelor liderilor - 37% (37% global); politicile de nediscriminare (pe site / in anunturile de angajare) - 29% (30% global)", conform autorilor studiului.

In ceea ce priveste diferentele dintre generatii, doar un sfert (25%) dintre angajati simt ca nu sunt intelesi, din cauza diferentelor de varsta, procent care ajunge la 34% in cazul generatiei Z. Aproape jumatate (45%) din forta de munca declara ca trebuie sa ascunda unele lucruri despre ea la locul de munca...mai multe aici >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Echilibru stabil intre viata profesionala si cea personala - aspect important pentru angajatii din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".