Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de adaptare profesionala la debutul intr-o functie noua. Este OBLIGATORIE?

06 /Iun2022
Perioada de adaptare profesionala la debutul intr-o functie noua. Este OBLIGATORIE?
Tags: perioada de adaptare profesionalaart 204 codul muncii

"Intrebarea mea este: "Perioada de adaptare profesionala este obligatorie dupa angajare?" Dar in cazul angajarii pe functia de Director financiar? (Este greu de gasit un formator pentru aceasta functie.)."

Raspunsul specialistilor: 

Potrivit art. 204 din Codul muncii, contractul de adaptare profesionala se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou.

Contractul de adaptare profesionala se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii.
Se observa ca acest contract nu are o existenta de sine statatoare; el este conex contractului individual de munca, incheiat concomitent sau subsecvent acestuia.

Perioada de adaptare profesionala este specifica salariatilor debutanti, pentru adaptarea lor la specificul activitatii (functie, loc de munca), dar si pentru incadrarea in noul colectiv, ca urmare a modificarii felului sau locului muncii.
In plus, conform art. 205 din Codul muncii, contractul de adaptare profesionala este un contract incheiat pe durata determinata, ce nu poate fi mai mare de un an, la expirarea termenului acestuia salariatul putand fi supus unei evaluari in vederea stabilirii masurii in care acesta poate face fata functiei noi, locului de munca nou sau colectivului nou in care urmeaza sa presteze munca.


Codul muncii stabileste asadar o durata determinata a contractului in discutie (care nu poate fi mai mare de un an), nu si una minima, durata efectiva fiind rezultatul acordului de vointa al partilor.

In ceea ce priveste evaluarea mentionata de text la expirarea termenului de adaptare profesionala, facem mentiunea ca aceasta nu este obligatorie. Angajatorul poate ori nu sa-l verifice pe salariat daca acesta va face fata functiilor noi, locului de munca sau colectivului in care urmeaza sa se presteze munca. Asadar, acest aspect este lasat de legiuitor la latitudinea angajatorului.

In acest context, in functie de cele inscrise si agreate de parti in contractul de adaptare profesionala se poate sustine sau nu evaluare la expirarea duratei contractualui. Facem mentiunea ca aceste aspecte ar trebui prevazute expres in contractul mentionat.


Astfel, intrucat legislatia nu stabileste o obligatie clara in sarcina angajatorului de a evalua salariatul la finalul contractului de adaptare profesionala, apreciem ca pentru a fi realizata trebuie sa existe mentiuni exprese inserate in contractul de adaptare profesionala care sa stabileasca conditiile specifice acestei evaluari.

In concluzie, apreciem ca perioada de adaptare profesionala nu este obligatorie si este independenta de contractul individual de munca.

Un raspuns oferit la data de 5.06.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de adaptare profesionala la debutul intr-o functie noua. Este OBLIGATORIE?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".