Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ajutoare pentru boli grave si incurabile. Trebuie mentionate in Declaratia 112?

02 /Nov2023
Ajutoare pentru boli grave si incurabile. Trebuie mentionate in Declaratia 112?
Tags: ajutoare pentru boli grave si incurabiledeclaratia 112 ajutoare boli incurabile

"Societatea noastra a cuprins in CCM acordarea de ajutoare salariatilor care au probleme grave de sanatate, interventii chirurgicale, etc. Tot in baza CCM se acorda ajutoare banesti pentru decesul rudelor. Aceste ajutoare trebuie sa le declaram in D112?"

Raspunsul specialistilor:

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul 165/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate": 
 
Randul 8 "Total venit brut, din care:" - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1)-(41) din Codul fiscal. Venitul brut include si indemnizatiile acordate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, O.U.G. nr. 36/2022,O.U.G. nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele incasate de personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar care isi desfasoara activitatea in baza contractelor de prestari servicii prevazute de O.U.G. nr. 3/2021, pentru care se aplica regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor, precum si cu alte sume acordate sub forma de stimulente, prime, bonusuri, etc. prin alte acte normative.

 
Randul 8.4. "Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (41) din Codul fiscal, din care:" - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (41) din Codul fiscal.
 


Intrucat ajutoarele de deces si cele pentru boli grave si incurabile sunt prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, iar conform Instructiunilor mai sus mentionate in declaratia 112 se inregistreaza veniturile neimpozabile reglementate in art. art. 76 alin. (4) si alin. (41) din Codul fiscal. Rezulta ca ajutoarele se inregistreaza in declaratia 112 la randul 8 si in totalul de la randul 8.4.

Un raspuns oferit de expertii de la PortalSalarizare, in octombrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi si specialisti in legislatia muncii si salarizare.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ajutoare pentru boli grave si incurabile. Trebuie mentionate in Declaratia 112?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".