Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) lit. C din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile pentru asigurari sociale de sanatate, perioada in care salariatul a beneficiat de indemnizatie de somaj este stagiul de cotizare pentru care salariatul beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Conform art. 3 alin. (2) din OUG 158/2005, somerii sunt persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara plata unei contributii.
Conform art. 8 alin. (1) lit. d) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care persoanele sunt asigurate fata plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
La art. 9 alin. (2) este prevazut concediu medical pentru carantina.
Astfel, baza de calcul pentru concediu medical in cazul in care salariatul a fost angajat cu 2 zile inainte de izolare este venitul stabilit pentru prima luna de activitate. Spre exemplu, daca salariatul a fost angajat in decembrie, baza de calcul consta in venitul stabilit pentru luna decembrie.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>