Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Carantina. Baza de calcul concediu medical. Cum procedam?

15 /Ian2021
Carantina. Baza de calcul concediu medical. Cum procedam?
Tags: indemnizatie concediu carantinabaza de calcul concediuconcediu medical cod 07

„La data de 02.12.2020 este angajata o persoana cu 4 ore, iar dupa 2 zile persoana anunta angajatorul ca este in izolare - cod 07 timp de 14 zile. Cum se calculeaza concediul medical din moment ce nu exista zile stagiu de cotizare, venind din SOMAJ si lucrand numai 10 zile in luna decembrie."

Raspunsul specialistului:

Conform art. 1 alin. (1) lit. C din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile pentru asigurari sociale de sanatate, perioada in care salariatul a beneficiat de indemnizatie de somaj este stagiul de cotizare pentru care salariatul beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Conform art. 3 alin. (2) din OUG 158/2005, somerii sunt persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara plata unei contributii.

Conform art. 8 alin. (1) lit. d) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care persoanele sunt asigurate fata plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).


Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).

La art. 9 alin. (2) este prevazut concediu medical pentru carantina.

Astfel, baza de calcul pentru concediu medical in cazul in care salariatul a fost angajat cu 2 zile inainte de izolare este venitul stabilit pentru prima luna de activitate. Spre exemplu, daca salariatul a fost angajat in decembrie, baza de calcul consta in venitul stabilit pentru luna decembrie.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Carantina. Baza de calcul concediu medical. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.19 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".