Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cheltuielile de transport. Se declara in Declaratia 112 ca venituri neimpozabile?

25 /Mai2023
Cheltuielile de transport. Se declara in Declaratia 112 ca venituri neimpozabile?
Tags: cheltuielile de transport declaratia 112cheltuielile de transport venituri neimpozabile

"Costul biletelor de tren, a carburantului pentru masina de serviciu, a carburantului pentru masina personala utilizata la plecarea in delegatie, a taxiurilor, a cazarilor in tara dar si in strainatate, a biletelor de avion pentru cursele in tara dar si in strainatate generate de plecarea in delegatii se declara in D112 ca si venituri neimpozabile?

Raspunsul specialistilor: 

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul 165/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate:

Participati la webinarul Declaratia 112. Venituri impozabile si neimpozabile! Veti primi explicatii complete si solutii clare, detalii aici >>>

Randul 8 "Total venit brut, din care:" - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1)-(41) din Codul fiscal.
Randul 8.4. "Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (41) din Codul fiscal, din care:" - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (41) din Codul fiscal se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (41) din Codul fiscal

Transportul salariatilor la si de la locul de munca (voucherele de taxi) reprezinta venit neimpozabil in baza art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal, daca este reglementat prin contractul de munca sau regulamentul intern.

Or, in reglementarile de mai sus se prevede in mod expres faptul ca la randurile mentionate se inregistreaza veniturile neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) si (41).

Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal:

(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

h) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;

Astfel, cheltuielile de transport in delegare sunt prevazute la art. 76 alin. (4) lit. h) fat pentru care conform reglementarilor de mai sus se inregistreaza la randurile 8 si 8.4.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cheltuielile de transport. Se declara in Declaratia 112 ca venituri neimpozabile?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".