Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditii MINIME pensionare in 2023. Principalele cerinte

03 /Feb2023
Conditii MINIME pensionare in 2023. Principalele cerinte
Tags: conditii pensionare romaniastagiu complet de cotizare

Va reamintim ca, in Romania, varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare fiind de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Un barbat nascut in sept 1959 are aproximativ 9 ani vechime. Intre timp a lucrat ca PFA platind impozit la stat anual aprox 10 ani, dar nu a achitat contributiile sociale. Daca incheie contract cu Casa de Pensii pt a totaliza 15 ani vechime si a domiciliat peste 30 ani intr-un oras pt care, conform Legii 263/2010, poate beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, respectivul se poate pensiona la varsta de 63 ani?"

Raspunsul specialistului: 

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 (art. 53 alin. (3) din Legea 263/2010).

Din informatiile mentionate, intelegem ca reducerea la care faceti referire este cea prevazuta la art. 65 alin.(5) din legea precizata, care reglementeaza in ansamblul sau pensia anticipata partiala.

Astfel, pentru a beneficia de aceasta facilitate, fara penalizarea prevazuta la alin. (4), apreciem ca persoana in cauza trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de lege pentru pensia anticipata partiala, care presupun inclusiv realizarea stagiului complet de cotizare (35 de ani), sau depasirea acestuia cu pana la 8 ani.

Prin urmare, intrucat din informatiile mentionate, persoana mentionata in speta dvs nu indeplineste conditia de stagiu complet de cotizare (35 de ani) apreciem ca acesta nu poate beneficia de facilitatea prevazuta la art. 65 alin.(5) din Legea 263/2010.


Un raspuns valabil la 15.04.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii MINIME pensionare in 2023. Principalele cerinte":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 59 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".