Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul I 2022

03 /Iun2022
Costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul I 2022
Tags: costul orar al fortei de munca 2022scadere cost orar al fortei de munca

In trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 0,47%.

In trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 8,84%.

Trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021

Fata de trimestrul IV 2021, cele mai semnificative scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (-11,14%), invatamant (-11,01%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,71%).

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in alte activitati de servicii (8,40%), tranzactii imobiliare (5,48%), informatii si comunicatii (5,11%), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4,42%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.

Trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (17,23%), informatii si comunicatii (16,84%), respectiv in hoteluri si restaurante (15,20%).

Fata de perioada analizata, scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-3,12%).

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care reflecta evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata. 

Sursa: Institutul National de Statistica

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul I 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".