Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Din 2021 se majoreaza cosul minim pentru un trai decent, neactualizat din 2000

20 /Aug2020
Tags: cosul minim trai decent 2021salariu minim pe economie

Salariul minim pe economie va fi majorat din 2021, dat fiind faptul ca se va actualiza, dupa mai bine de 20 de ani, cosul minim pentru un trai decent. Politica salariala va fi stabilita pe baza cosului minim de consum pentru un trai decent.

In cosul minim intra, pe langa alimente, inclusiv produse de igiena, imbracaminte, cheltuieli cu locuinta si cheltuielile aferente vacantelor. 

Suma pe care fiecare roman trebuie sa o aloce lunar pe toate aceste cheltuieli va fi analizata prin calcule pe care trebuie sa le faca Institutul National de Statistica, arata Digi24.ro, iar reprezentantii institutiei spun ca cosul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru ca operatiunea presupune cooperarea si cu alte institutii, printre care Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. 

Conform aceleiasi surse, primele estimari indica o valoare cu mult mai mare fata de salariul minim actual, aspect sustinut si de faptul ca nu a mai fost facuta o actualizare de 20 de ani, timp in care preturile au crescut constant. 

Conform aceleiasi surse, la capitolul alimente, lista cuprinde 67 de produse. "S-a stabilit cantitatea lunara alocata pentru o familie cu 4 membri - parinti si doi copii. Nu lipsesc fructele, legumele, carnea, apa sau lactatele, dar si dulciuri. intr-o luna, familiei i-au fost alocate aproape 12 kilograme de paine, un pic peste 9 de cartofi, 3,5 kilograme de carne de pui si aproape 1,8 kilograme de peste", arata aceeasi sursa.

De asemenea, stabilirea cosului minim de consum include11 capitole, fiind incluse si ratele bancare, cheltuielile cu intretinerea locuintei si activitati culturale.

Potrivit sursei citate, cantitatile si valoarea fiecarei componente vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi salariati adulti de 35-45 ani si doi copii in intretinere de 12-14 ani si, respectiv 8-10 ani.  


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Din 2021 se majoreaza cosul minim pentru un trai decent, neactualizat din 2000":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 11 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".