Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Greva in instante si parchete din cauza eliminarii iminente a pensiilor de serviciu

22 /Ian2020
Tags: pensii specialepensiile de serviciugreva instante

Personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete (grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT) si-a suspendat activitatea miercuri, intre orele 10:00 - 12:00, ca urmare a iminentei abrogari a dispozitiilor legale care reglementeaza dreptul la pensia de serviciu.

"La solicitarea si in reprezentarea a peste 6,000 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate din instante si parchete, alcatuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT - care reprezinta cea mai numeroasa categorie profesionala din sistemul de justitie, fata de iminenta abrogare a dispozitiilor legale care reglementeaza dreptul la pensia de serviciu a grefierilor in sesiunea extraordinara a Parlamentului Romaniei din data de 28 ianuarie 2020 9...) Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea intelege sa declanseze urmatoarele forme de protest: duspendarea activitatii in intervalul orar 10:00-12:00, incepand cu data de 22.01.2020 - personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activitati specifice functiei si nu va indeplini niciun act de procedura. incepand cu data de 27.01.2020 va fi intrerupta activitatea in instante si parchete, la nivel national, pe o perioada ce va fi stabilita in cadrul adunarilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23.01.2020", se arata intr-un comunicat oficial al sindicatelor, citat de Agerpres. 

De asemenea, reprezentantii instantelor si parchetelor isi exprima indignarea fata de eliminarea pensiilor de serviciu, denumite "pensii speciale" de catre parlamentari "pentru a castiga simpatia electorala a unei mase de oameni dezinformati sau gresit informati, spunandu-le ca ajuta bugetul statutului, cand, in fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinte negative tocmai in randul electoratului ce poate deveni oricand justitiabil".

"Intelegem sa aducem la cunostinta ca, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justitie va avea de suferit, intrucat o atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea "autoritatii judecatoresti" nu poate fi organizata si desfasurata. Mai mult decat atat, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anuntat de catre initiatori asupra bugetului statului, intrucat potrivit datelor oficiale ale Casei Nationale de Pensii Publice, in anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din randul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, in scadere cu 14 persoane fata de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel ca putem spune ca suntem "eliminati" pe cale naturala. Prin urmare, haosul creat in justitie nu se justifica. Sa intelegem ca acesti 1.800 de pensionari capuseaza atat de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiaza si e absolut necesar sa le taiati, in raport de cele peste 100 de mii pe care le pastrati?", se mentioneaza in comunicat.

Sindicalistii precizeaza ca, incepand din data de 27 ianuarie, activitatea in instante si parchete va fi intrerupta la nivel national pe o perioada ce va fi stabilita in cadrul adunarilor locale sindicale, programate pentru data de joi, 23 ianuarie.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Greva in instante si parchete din cauza eliminarii iminente a pensiilor de serviciu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".